Nyheter

Bangladesh ansöker om IMF-lån

Bangladesh drabbades nyligen hårt av översvämningar som ledde till utbredd matbrist och gjorde många hemlösa.

Internationella valutafonden får allt fler påhälsningar från stater i finansiell panik till följd av den globala inflationskrisen. Senast på tur, efter Sri Lanka och Pakistan, är Bangladesh, vars ekonomi är lamslagen till följd av höjda basvarupriser och inbromsad import av löner från landets många migrantarbetare. 

BANGLADESH | Regeringen i huvudstaden Dhaka har vänt sig till Internationella valutafonden (IMF) för att ansöka om ett nödlån, rapporterar bland annat The New York Times

Anledningen är den globala inflationen med prisstegringar på basvaror som många invånare i utvecklingsländer inte längre har råd med.

Priser på basvaror som matolja, bränsle, diesel och stapelvaror såsom ris och majs har skjutit i höjden och pressar nu regeringar runtom i världen att agera för att dämpa trycket på enskilda hushålls plånböcker.

Ont om utländsk valuta

Bangladesh – som nyligen drabbades hårt av översvämningar som ledde till utbredd matbrist och gjorde många hemlösa – har även ont om utländska valutareserver, vilket var samma anledning som tvingade NepalPakistan och Sri Lanka att knacka på dörren till IMF med mössan i vacker hand. 

– Vi kan inte trycka dollar, vi måste förtjäna dem, sa landets finansminister Mustafa Kamal, rapporterar The New York Times

Kamal underströk att bangladeshier som arbetar utomlands och genom sina löner i utländsk valuta försörjer familjer på hemmaplan är ”vad som driver vår ekonomi framåt”, men denna grupp har sett sina egna marginaler krympa till följd av den globala inflationen, något som också slår hårt mot både Bangladesh statskassa som enskilda hushåll.

Fler länder drabbade

Efter Sri Lanka som nyligen genom protester drev sin president bort från posten är det regeringar i det sydasiatiska närområdet som frågar sig om de är näst på tur.

I Myanmar fortsätter den politiska krisen att fördjupas, i Nepal har en minskad bergsklättringsturism tärt på statskassan och i Pakistan har den nyligen avsatte premiärministern Imran Khan kommit på fötter och mobiliserat sig i provinsen Punjab.

Ett uppsving som utgått från massiv kritik riktad mot centralregeringen för otillräckliga insatser för att stävja den rådande inflationskrisen.

"Två externa chocker"

Rashed al-Mahmud Titumir, chef för utvecklingsstudier vid University of Dhaka, understryker allvaret i Bangladesh lamslagna ekonomi:

– Bangladeshs ekonomi har skadats av två externa chocker nyligen: covid-19-pandemin och den ryska invasionen av Ukraina. Bangladeshs kapacitet att hålla ut och uthärda en sådan här extern chock är liten, säger Titumir till The New York Times

* * *
LÄS ÄVEN
Tidsfrist för säkerhetsavtal i Bangladesh
Dödliga protester i Bangladesh
Nepals smältande glaciärer

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.