Nyheter

Biden och Xi i samtal efter Taiwanspänningar

Respektive ledare för två av världens mäktigaste länder ska samtala om Taiwans framtid efter militära och politiska spänningar.

KINA/USA | USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping ska på torsdagen samtala med varandra för första gången på fyra månader, enligt källor till Bloomberg.

Samtalet, som planerats i veckor, blir det femte i ordningen av regelbundna avstämningar mellan de två ledarna.

De senaste dagarna har relationen mellan USA och Kina varit spänd, med anledning av uppgifter om att det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi planerat en resa till Taiwan. I måndags varnade Kina för ”kraftfulla åtgärder” om en sådan resa, som ännu inte bekräftats, skulle äga rum.

Taiwan fungerar i praktiken som en självständig stat och har inofficiella kontakter som motsvarar diplomatiska band med många länder, däribland USA. Men Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska återförenas med Kina.

Kinas retorik gentemot Taiwan har trappats upp de senaste månaderna, och kinesiska stridsplan har flera gånger skickats in i Taiwans självdeklarerade luftförsvarszon.

Förutom Taiwan väntas samtalet också handla om kriget i Ukraina, klimatförändringar och den ekonomiska konkurrensen mellan Kina och USA.

* * *
LÄS ÄVEN:
Upptrappat ordkrig mellan Kina och Taiwan
Biden: USA ska skydda Taiwan om Kina invaderar
USA förbjuder handel med Xinjiang

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.