Nyheter

Fortsatt ockupation av parlamentet i Irak

Ockupationen av parlamentet i Bagdad fortsätter.

Hundratals anhängare till den mäktige shiapredikanten Muqtada al-Sadr ockuperar för andra dagen parlamentet i huvudstaden Bagdad.
Byggnaden stormades trots att säkerhetsstyrkor använde tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna.

IRAK | Flera analytiker anser att Muqtada al-Sadr använder sig av sina anhängare för att se till att hans åsikter ska finnas med när landets nya regering bildas. Trots att parlamentsvalet hölls i oktober finns det fortfarande ingen regering på plats.

Muqtada al-Sadrs anhängare är mycket kritiska mot försöken till regeringsbildning av ett pro-iranskt block som har nominerat Mohammed al-Sudani till premiärminister.

Demonstranterna har för avsikt att stanna kvar i parlamentet tills vidare, uppgav al-Sadrs rörelse i ett kort uttalande under lördagen, enligt den statliga nyhetsbyrån INA.

Vissa av demonstranterna tillbringade natten inomhus medan andra fick stanna utanför. Soppa, kokta ägg, bröd och vatten delas ut av volontärer.
Förra månaden förvärrades krisen efter att 73 parlamentsledamöter från al-Sadrs block avgått i ett försök att få slut på det politiska dödläget. 64 nya ledamöter tillsattes vilket gjorde att det pro-iranska blocket blev det största i parlamentet.

Stormningen på lördagen var den andra på bara några dagar. I onsdags stormade hundratals av predikantens anhängare parlamentsbyggnaden men lämnade den efter ett par timmar på uppmaning av Muqtada al-Sadr.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.