Nyheter

Global inflationskris och indragen rysk gas gynnar Saudiarabien

Frankrikes president Emmanuel Macron välkomnar den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman till en middag på Elyseepalatset i Paris, torsdagen den 28 juli 2022.

Saudiarabiens försök att återerövra en plats i den politiska värmen går framåt. Efter toppmöte mellan kronprinsen Mohammed bin Salman och USA:s president Joe Biden besöker kronprinsen själv Frankrike och dess president Emmanuel Macron.

FRANKRIKE | Världen är en politiskt osäker plats. Krig i Ukraina, skenande inflation, oljepriser skjuter i höjden. Många utmaningar väntar och europeiska ledare måste försäkra sig om att kunna värma sina medborgares hem i tider av indragna ryska gasimporter.

Människorättsorganisationer hyser stark kritik mot Frankrikes president Emmanuel Macron för dennes beslut att bjuda in Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman till Paris.

Beslutet att låta den saudiske ledaren, och härskaren över världens näst största oljeproduktion, sker i tider av turbulenta ekonomiska tider med inflationskris och globala prishöjningar på dagligvarupriser, samt i ett läge då Ryssland aviserat att gasen till Europa kommer begränsas under vintern.

Från ”paria” till hedersgäst

Den saudiske kronprinsen har kallats ”paria” av en rad världsledare, däribland USA:s president Joe Biden (då i egenskap av presidentkandidat), för dennes förmodade godkännande av det bestialiska mordet på journalisten Jamal Khashoggi hösten 2018.

Amerikanska underrättelsetjänsten sa sig 2021 också ha påträffat bevis på omständigheter som talar för att kronprinsen faktiskt hade en hand med i mordet på Khashoggi, något som Mohammed bin Salman emellertid hela tiden förnekat.

Men vända politiska vindar har fått en rad världsledare att inse vikten av den saudiska oljan, och nyligen besökte Biden Saudiarabien i form av ett officiellt statsbesök, något som människorättsgrupper kritiserade – liksom de kritiserar Macron för att bjuda in bin Salman till Elyséepalatset.

”En skam”

Abdullah Alaoudh, regionchef för Arab World Now (Dawn), en människorättsgrupp grundad av den framlidne Jamal Khashoggi, menar att kronprinsens Frankrikebesök inte är annat än ”en skam”:

– Han försöker att vitmåla sina brott. Han är en instabil diktator och att vandra hand i hand med honom är ohederligt, säger Abdullah Alaoudh i ett uttalande, rapporterar Le Monde.

* * *
LÄS ÄVEN:
Saudiarabien satsar stort på sport för att tvätta skamfilat rykte
”Skamlöst hyckleri” när Saudiarabien står värd för G20-toppmötet
Saudiarabien missade plats i FN:s människorättsråd

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.