Nyheter

Xi Jinping varnar Biden: Lek inte med elden

Joe Biden i ett virtuellt möte med Kinas president Xi Jinping i mars 2022.

USA:s president Joe Biden har haft sitt första telefonmöte med Kinas Xi Jinping sedan i mars. Samtalet varade i över två timmar och Xi Jinping uppges ha varnat Biden för att inte ”leka med elden” när det gäller Taiwan.

USA/KINA | Samtalen sker i en tid med ansträngda relationer mellan de båda länderna. Den senaste konflikten gäller representanthusets talman Nancy Pelosis planerade resa till Taiwan, en ö som är självstyrande men som Kina ser som sitt territorium. Peking har sagt att de skulle betrakta en sådan resa som en provokation.

– De som leker med elden kommer slutligen att bränna sig. Jag hoppas att man från USA:s sida är fullt medvetna om det, ska Xi Jinping ha sagt om Taiwan under samtalet med Biden enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Inte ändrat inställning

Vita huset uppger att Biden å sin sida framhöll att USA:s inställning kring Taiwan kvarstår.

”Vad gäller Taiwan så betonade president Biden att USA:s inställning inte har ändrats och att USA starkt motsätter sig ensidiga försök att ändra status quo eller underminera fred och stabilitet kring Taiwansundet”, heter det i ett uttalande.

Under telefonsamtalet ska Biden och hans motpart Xi också ha kommit överens om att boka in ett fysiskt möte, vilket skulle bli deras första möte sedan Biden blev president.

Viktigt samtala

Enligt Pentagons talesperson John Kirby är det viktigt för Xi och Biden att kommunicera regelbundet:

– Presidenten vill vara säker på att kommunikationen med president Xi fortsätter vara öppen, eftersom det är nödvändigt, sade Kirby vid en pressträff i Vita huset på onsdagen.

– Det finns frågor där vi kan samarbeta med Kina och det finns frågor där det förstås är friktion och spänningar.

Utöver Taiwan stod bland annat de ekonomiska förbindelserna och Rysslands krig i Ukraina på agendan under mötet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.