Nyheter

Kina övar med skarp eld ut i Taiwansundet

Kinas utrikesminister Wang Yi är i Kambodja när övningarna inleds.

De största övningarna någonsin i området, så nära som bara ett tiotal kilometer från Taiwan. Så beskrivs det militära svar Kina nu inlett på den amerikanska toppolitikern Nancy Pelosis resa.

KINA | Kina ser öriket Taiwan som sitt eget, och har reagerat med ilska och hot på att USA markerar närvaro i området i och med Pelosis Taiwan-besök. De övningar som började på torsdagen berör flera av världens mest trafikerade farleder till havs.

”Sex stora områden runt ön har valts ut för denna stridsövning, och under denna period bör fartyg och flygplan inte befinna sig i aktuella vatten och luftrum”, förklarar det statliga kinesiska tv-bolaget CCTV.

Rök och höga smällar

Nyhetsbyrån AFP:s reportrar kunde på torsdagseftermiddagen lokal tid se hur Kina öppnade eld ut i Taiwansundet. Vit rök syntes och höga smällar hördes när projektiler detonerade över havet. Kina har aviserat att skarp ammunition ska användas.

Peking-regimens beslut att genomföra övningarna fördöms av EU:s utrikeschef Josep Borrell.

”Det finns inget berättigande för att använda ett besök som en förevändning för aggressiv militär aktivitet i Taiwansundet. Det är normalt och rutinartat för lagstiftare från våra länder att göra internationella resor”, skriver Borrell på Twitter.

Pelosi till Sydkorea

Borrell är på plats i Kambodja för ett möte med samarbetsorganisationen Asean, och det är även Kinas och USA:s utrikesministrar, Wang Yi samt Antony Blinken. De två sistnämnda väntas dock inte hålla något enskilt möte.
Däremot har ministermötet som helhet utfärdat en kommuniké med varningen att läget kan leda till ”missräkningar, allvarlig konfrontation, öppen konflikt och oförutsägbara konsekvenser bland stormakter”, rapporterar AFP.

Pelosi, talman i USA:s representanthus, har samtidigt fortsatt till Sydkorea. Där väntas hon under torsdagen även besöka DMZ, det ingenmansland som upprättats längs gränsen mot Nordkorea.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.