Nyheter

Kongo säljer olje- och gasrättigheter i gorillahabitat

En bergsgorilla i Volcanoes National Park, Rwanda, nära Kongos nationalpark Virunga, hem för ungefär en tredjedel av världens bergsgorillor.

Regeringen i Kongo-Kinshasa, som för närvarande genomlider dödliga anti-FN-protester i sina sydöstra landsändar, säljer ut rättigheter till olje- och gasfyndigheter i ett gorillahabitat, rapporterar flera medier, däribland The Guardian.

KONGO-KINSHASA | Projektet, som tros locka en rad av världens ledande fossila bränslebolag till auktionssalen, inkluderar marker i Virunga nationalpark i östra delarna av landet och som så sent som i november 2021 utlovades miljöskydd av den kongolesiska regeringen.

Ett av skälen är den unika regnskogen som området inhyser, ett annat är att det är ett viktigt gorillahabitat, vilket tillsammans med ekosystem kan komma att riskera att skadas om storskalig utvinning av olja och gas påbörjas i regionen.

Den kongolesiska regeringen är pressad av den globala inflationen och i behov av säkrade intäkter till statskassan, men kritiker menar ändå att priset på lång sikt är alldeles för högt för så kortsiktiga vinningar:

– Den nykoloniala och ständigt växande jakten på olja och gas i Kongo-Kinshasa är ett kusligt exempel på besattheten av att tjäna pengar på naturen, säger Irene Wabiwa, internationell projektledare för Greenpeace Africa, till The Guardian.

***

Livstid för massvåldtäkter i Kongo-Kinshasa
Väpnad rörelse i Kongo-Kinshasa lovar lugn 
Kränkning av mänskliga rättigheter i Kongo-Kinshasa

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.