Krönika

Var finns egentligen skillnaden mellan sharia och kristen nationalism?

Europa är i huvudsak byggt med Gud och kyrkan i centrum. Våra lagböcker utgick från biblisk synd, det vill säga sådant Gud ansåg vara fel, och straffen var ofta hämtade från Gamla testamentet. Otrohet, homosexualitet, hädelse, för att ta några exempel, skulle straffas för att Gud krävde det. Andra religioner än den egna förbjöds.

Men vi har kommit en lång väg sedan dess. De flesta länder vi brukar kalla ”västliga” har separerat kyrka och stat. Undantag finns, som England, men även där separationen inte formaliserats finns en insikt att lagar ska skapas efter människors väl och ve och att religion är en privatsak.

Och vi ser med avsky på teokratier. Det finns sju. Sex av dem är shariastyrda: Saudiarabien, Afghanistan, Iran, Mauritanien, Sudan, Yemen. Länderna förtrycker kvinnor, straffar konvertiter och förföljer hbtq-personer. Det finns bara en formellt kvarvarande kristen teokrati, och det är är Vatikanen, med en population på under 1 000 personer. Den räknas knappt.

Men det är lätt att missa kristna smygteokratier, eftersom förtrycket där är mindre påtagligt – kvinnor tvingas inte bära slöja, män har inte flera fruar, hbtq-personer dödas inte och det är tillåtet att konvertera. Man känner igen dem på att de stiftar lagar som inte på något sätt gör livet bättre för invånarna, utan bara syftar till att följa kyrkans direktiv. Ett exempel kan vara hjälporganisationer som förbjuds dela ut kondomer till hemlösa, eller lagar mot hädelse.

De som velat gå tillbaka till teokratiska samhällen har i alla fall i västvärlden varit få och ganska osynliga. Tills nu. Konceptet “kristen nationalism” har plockats ner från den hylla där det samlat damm sedan 50-talet, och anammas av alltfler amerikanska politiker. Det sitter ihop med vit makt-rörelsen och motstånd mot vapenlagar, aborter, transpersoner och samkönade äktenskap. Qanon, Trump och lögnen om det stulna valet är också med. Men rörelsen är mycket äldre än Trumps politiska karriär. Den har bara inte vågat leta sig upp till ytan förrän nu. Han öppnade liksom Pandoras ask.

För en svensk kristen är det förstås svårbegripligt att människor som verkar ha en total avsaknad av empati är de som menar sig följa Jesus. Marjorie Taylor Greene trakasserar offer för skolskjutningar, Lauren Boebert häcklar Fauci och driver en misskött restaurang där alla är beväpnade, Doug Mastriano har kopplingar till Vit makt-rörelsen och antisemitism. Samtliga vill stänga gränserna för precis alla asylsökande.

I det närliggande häradet finns Matt Gaetz, som utreds för att ha sextraffickat en sjuttonåring, Jim Jordan, som aldrig rapporterade övergrepp när han var handbollscoach och förstås Steve Bannon, som bland annat stal pengar från mur-donationer och sedan benådades av Trump. Jesus hade blivit rätt förvånad om han klivit ner i det gänget och fått höra vad som drivs i hans namn.

Men detta är farligt. Vi har redan sett extrema abortlagar. Och det blir värre ju mer gränserna flyttas. Dagen-efter-piller förbjuds, kvinnor riskerar fängelsestraff om de ändå tar ett, man diskuterar att hindra kvinnor lämna staterna om de är gravida, och den som hjälper en kvinna åka till en annan stat kan dömas för typ medhjälp till mord. Nästa steg är att förbjuda preventivmedel. Och kvinnor som fått missfall får inte skrapas utan tvingas bära döda foster i veckor, med psykisk tortyr och fysiska risker som konsekvens.

I den kristna nationalismen finns också en syn på kristendom och den egna staten som sammanlänkade av Gud, och därmed överlägsna alla andra länder och religioner. Det i sin tur innebär att alla som är emot konceptet oundvikligen är onda och, i extremfall, styrs av Satan. Gud vill också stänga gränserna om sin skapelse, och är tydligen emot invandring. Nationen var perfekt en gång, och den ska inte ändras.

I konstitutionen, First amendment, står, fritt översatt, ”Kongressen ska inte vare sig etablera någon religion eller förhindra fri religionsutövning”. Detta kommer inte Marjorie och Lauren att kunna ändra. Men rörelsen kan ändå göra mycket skada längs vägen. För om Gud är allsmäktig och landet jag lever i är Guds skapelse är det ju rimligt att Guds lagar ska gälla, och den som är emot har inte bara fel, utan är emot Gud, och förtjänar hat och förföljelse.

Var finns egentligen skillnaden mellan sharia och kristen nationalism? ”Kristna avrättar inte homosexuella och stenar inte konvertiter” är förstås ett svar som duger, men jag skulle vilja kontra med att det beror på att de inte har den makten i dag. Den som vill fängsla en tonåring för att hon tagit ett dagen-efter-piller har redan vandrat de första stegen mot religiös fascism. Resten är bara några meter bort.

Det ser ut att ha vänt inför valet i USA i höst. Demokraterna ligger bra till för senaten och har för första gången en vettig chans att vinna representanthuset.

Det behövdes indragen aborträtt för att få befolkningen att vakna upp.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.