Nyheter

Svält och sjukdomar drev människan till mjölken

Människor började domesticera djur för 10 000 år sedan.

En banbrytande studie av mejeriproduktion i Europa visar att svält och sjukdomar mer än något annat lade grunden till den mejeribaserade kost som människan åtnjuter idag.

VETENSKAP | Studien som först publicerades i Nature ger nya fynd på förhistorisk mjölkexploatering och utveckling av laktosintolerans. Laktosintolerans förblev utbredd bland människor som domesticerade kor, getter och får för cirka 10 000 år sedan.

Och fastän denna historiska domesticering framför allt innebar ökad köttproduktion av inhägnat boskap ledde sjukdomsepidemier och svältkatastrofer till att människor även började konsumera mjölk från sina djur.

Men möjligheten att biologiskt dra nytta av mejeriprodukter tros ha genomgått en evolutionär revolution visar många av de benprover som gjorts vid över 500 arkeologiska jordbruksplatser runtom i Europa.

Människor som levde i samband med att Bronsåldern gick mot sitt slut för mellan 4 000 och 5 000 år sedan var laktosintoleranta, vilket är en indikation på att mejeriprodukter konsumerades i ett läge då nöden var stor och människor stod ut med diarréer, svällda bukar och krämpor.

– Det visade dem att det var obehagligt, men du dog inte av det, säger Mark Thomas, evolutionär genetiker vid University College London och medförfattare till studien, till Nature.

* * *

LÄS ÄVEN:
Första covid-19-fallet med katt som smittkälla
Power naps bra för kreativiteten
Den odödliga bakterien i rymdskrotssänkan

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.