Nyheter

Växtbaserat kött nu billigare än animaliskt kött

Vegetarisk matlagning är billigare än animalisk.

Växtbaserade köttalternativ har nu blivit billigare än animaliskt producerat kött, visar siffror sammanställd av Questionmark på uppdrag av den holländska grenen av livsmedelsorganisationen ProVeg International.

LIVSMEDEL | Inflation och höga råvarupriser har fått djurköttspriserna att öka i jämförelse med växtbaserade alternativ, rapporterar magasinet Vegconomist.

Questionmark jämförde de billigaste animaliska köttprodukterna med de billigaste tillhörande växtbaserade köttalternativen för första gången i februari i år. De kartlade sedan skillnaderna igen i juni i år. Som exempel var växtbaserad färs i genomsnitt 3 kronor dyrare per kilo än animalisk färs i februari. Nu är det 14 kronor billigare.

Enligt ProVeg är det inflation och högre råvarukostnader i kombination med den ineffektivitet som ligger i produktionen av kött som ligger bakom prisökningen av animaliskt kött. I genomsnitt blev kött 21 procent dyrare mellan februari och juni, medan växtbaserade köttalternativ ökade med endast 2 procent.

– Animaliskt kött har alltid varit en produkt som kräver en enorm mängd råvaror. För att göra ett kilo kött behöver du upp till tio kilo spannmål. Nu tar det ut sin rätt, säger Pablo Moleman från ProVeg Nederländerna:

– På grund av den stora användningen av råvaror är kött mycket känsligare för störningar på världsmarknaden än vegetariska alternativ. Växtbaserat kött vinner stort i produktionskostnader, och det ser vi nu återspeglas i priset.”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.