Nyheter

Alger kan ge klimatneutralt cement

Cementfabrik i Slite, Gotland.

Den globala cementproduktionen står för åtta procent av de globala utsläppen av koldioxid, men nu har en forskargrupp funnit ett sätt att göra produktionen kolneutral med hjälp av mikroalger.

KLIMAT | Den globala cementproduktionen står för åtta procent av de globala utsläppen av koldioxid, till stor del genom förbränning av bruten kalksten. Nu har en forskargrupp från University of Colorado Boulder och University of North Carolina Wilmington funnit ett sätt att göra cementproduktion kolneutral.

– Vi tror att vi har en av de bästa lösningarna, om inte den bästa lösningen, för cement- och betongindustrin för att ta itu med sitt koldioxidproblem, säger Wil Srubar, ledande utredare för projektet.

Forskargruppen fann att ersättning av bruten kalksten med biologiskt odlad kalksten, vars naturliga process vissa arter av kalkhaltiga mikroalger slutför genom fotosyntes, innebär ett kolneutralt sätt att tillverka cement – och till och med kolnegativ genom att absorbera koldioxid ur luften med hjälp av mikroalger.

Wil Srubar och hans team har använt alger för att odla kalksten för betong
Wil Srubar och hans team har använt alger för att odla kalksten för betong. Foto: Glenn Asakawa/CU Boulder

250 miljoner ton koldioxid

Betong är ett av de mest allmänt förekommande materialen på planeten, och används i konstruktioner och infrastruktur runt om i världen. Och till betong behövs det cement. För att göra cement utvinns kalksten från stora stenbrott och bränns vid höga temperaturer, vilket frigör stora mängder koldioxid.

Om all cementbaserad konstruktion runt om i världen ersattes med cement framställd av mikroalger skulle hela två gigaton koldioxid inte längre pumpas ut i atmosfären varje år, och mer än 250 miljoner ton koldioxid skulle absorberas ur atmosfären och bindas i cementen.

– Vi har verktygen och tekniken för att göra detta i dag, säger Wil Srubar

Rättvis tillgång till byggmaterial

Wil Srubar hoppas att ersättning av bruten kalksten med biologiskt odlad också kan förbättra luftkvaliteten, minska miljöskador och leda till en rättvis tillgång till byggmaterial runt om i världen.

– Vi tillverkar mer betong än något annat material på planeten, och det betyder att det berör oss alla, säger Srubar:

– Det är verkligen viktigt att detta material måste vara prisvärt och lätt att producera, och dess fördelar måste delas på en global skala.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.