Nyheter

Den ryska antikrigsjournalisten Marina Ovsjannikova häktad

Marina Ovsjannikova grips efter aktionen 17 juli i Moskva.

Den ryska journalisten Marina Ovsjannikova, som fördömde Moskvas krig mot Ukraina under en direktsänd TV-sändning i mars, fick sitt hem plundrat av säkerhetstjänsten i onsdags.

RYSSLAND | Marina Ovsjannikova, tidigare redaktör för det ryska Channel One som under en direktsändning i teve i mars fördömde Moskvas krig mot Ukraina, åtalas för brott efter att Rysslands säkerhetstjänst gjort en razzia mot hennes hem under onsdagen, rapporterar Politico.

Enligt Dmitry Zakhvatov, advokat för människorättsorganisationen OVD-Info, som hjälper Ovsjannikova, sparkade ryska säkerhetsstyrkor in dörren till hennes hus, utan att vänta på att hennes juridiska ombud skulle komma.

Zakhvatov sade att hon stod inför en brottsutredning angående anklagelser om spridning av falsk information om den ryska armén, enligt en ny lag som antogs av Kreml efter att kriget i Ukraina började. Han tillade att det maximala straffet som föreskrivs i brottsbalken är ett fängelsestraff på 10 år.

Anklagelserna är relaterade till en aktion som den tidigare redaktören höll nära Kreml i mitten av juli, där hon höll en affisch där det stod ”Putin är en mördare. Hans soldater är fascister.”

På Telegram sade Ovsjannikova att tio poliser från utredningskommittén bröt sig in i hennes hus klockan 06:00 medan hon fortfarande sov:

– De skrämde min lilla dotter, sade hon.

– Över 350 barn har dött i Ukraina … Hur många barn måste dö innan du [Putin] slutar?”

Ovsjannikova uppmärksammades internationellt i mars, när hon i direktsändning i Rysslands främsta kvällsnyhetssändning Vremya höll upp en skylt med budskapet ”Stoppa kriget, tro inte på propagandan, de ljuger för dig”.

Sedan Kreml inledde sin invasion av Ukraina har Ryssland agerat kraftigt mot protester och kritik mot kriget.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.