Nyheter

FN: Bevis om brott mot mänskligheten i Myanmar

Demonstranter som protesterar mot militärkuppen.

Det finns allt fler bevis för brott mot mänskligheten i Myanmar sedan förra årets militärkupp, uppger FN. Det handlar bland annat om mord, tortyr och sexuellt våld.

MYANMAR | Enligt FN-utredare är kvinnor och barn särskilt utsatta.

”Det finns gott om tecken på att det sedan det militära maktövertagandet i februari 2021 begåtts brott i en omfattning och på ett sätt som utgör ett omfattande och systematiskt angrepp mot civilbefolkningen”, uppger utredarna i ett uttalande.

Militärjuntan tog makten den 1 februari i fjol med förevändningen att den civila regeringen, ledd av Aung San Suu Kyi, hade vunnit valet 2020 med hjälp av valfusk. Påståendet avfärdades av landets valkommission.

Juntan har genomfört blodiga tillslag mot oliktänkande.

Enligt FN:s utredare visar de insamlade bevisen att ”sexuella och könsbaserade brott, inklusive våldtäkter och andra former av sexuellt våld, och brott mot barn, har utförts av medlemmar av säkerhetsstyrkor och beväpnade grupper”.

– Gärningsmännen bakom dessa brott måste veta att de inte kan fortsätta att agera ostraffat, säger FN:s särskilde Myanmarutredare Nicholas Koumjian.

Barn i Myanmar har dödats, torterats, fängslats och utsatts för sexuellt våld, enligt utredarna. Det finns också bevis för att det pågår flertalet väpnade konflikter som intensifieras i landet.

FN:s bevisning består bland annat av intervjuer, dokument och foton.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.