Nyheter

Stor textilarbetarstrejk i Pakistan

Fler än 40 000 vävare i Faisalabad gick den 1 augusti ut i strejk med krav på högre löner. Den pakistanska regeringen utlovade i våras en stor löneförhöjning för vävare som skulle träda i kraft i juli men som arbetsgivarna inte har betalat ut.

PAKISTAN | Lönehöjningarna på 17 procent skulle ha trätt i kraft den 1 juli i år men uteblev varpå två fack, Pakistan Textile, Garments and Leather Workers Federation (PTGLWF) och Ittehad Labour Union Carpet Industries Pakistan (ILUCIP), utlyste en strejk från och med 1 augusti.

Fler än 40 000 vävare har hörsammat strejken uppger det globala facket Industriall som också rapporterar att arbetare har demonstrerat i Faisalabad med krav på social trygghet förutom de utlovade löneförhöjningarna. Över en miljon arbetar som vävare i staden.

Som svar på de fackliga kraven har arbetsgivare stängt omkring 450 fabriker och myndigheter uppmanar facken att avblåsa strejken. Facken har dock betonat att strejken kommer att fortgå tills dess att arbetsgivarna hörsammar arbetarnas krav. Nadeem Parwaz PTGLWF:s generalsekreterare säger att arbetarna har tagit till strejkvapnet eftersom de löner som de har rätt till enligt lag inte har betalats ut:

– Inflationen i Pakistan är i år rekordhög. Regeringen har dragit in alla subventioner och har höjt priserna på el, gas, bensin och nästan alla hushållsvaror efter krav från Internationella valutafonden. Vävare har inget annat val än att strejka för att få sina löner utbetalda, säger Nadeem Parwaz till Industriall.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.