Nyheter

Vanuatu lanserar ambitiös klimatplan

Port Vila, huvudstad i Vanuatu.

Stillahavslandet Vanuatu lanserade i fredags en av världens mest ambitiösa klimatambitioner, och åtar sig att dess elproduktion år 2030 ska bestå av 100 procent förnybar energi.

KLIMAT |  Tillkännagivandet signalerar ett exempel på att den lilla ö-nationen gör avtryck i internationellt klimatarbete. Vid förra årets FN:s klimattoppmöte i Glasgow uppmanades alla länder att ”revidera och skärpa” sina nationella klimatåtgärder senast i slutet av 2022. Vanuatu är ett av endast tolv länder som hittills gjort det, och dess ambitiösa mål hyllas av regionala experter:

– De är i sanning ett föredöme för resten av världen, säger Tagaloa Cooper-Halo, chef för Pacific Regional Environment Program, Rapporterar The Guardian.

Vanuatu, en önation med en befolkning på cirka 320 000, är redan ett koldioxidnegativt land som absorberar mer utsläpp än det producerar, men har nu förbundit sig att gå ännu längre genom att fasa ut fossila bränslen nästan helt, och att bli 100 procent förnybar i sin elproduktion, till 2030.

Generaldirektör för Vanuatus Climate Change Ministry,  Esline Garae, sade att lanseringen visar att Vanuatu är en nation av handling och kamp:

– Vanuatus klimatpåverkan är försumbara på en global nivå, men vi vidtar alla nödvändiga begränsnings- och anpassningsåtgärder, och vi går före med gott exempel. Vi förväntar oss att detta kommer att uppmuntra världens länder att vidta ambitiösa klimatåtgärder som håller temperaturökningen under 1,5 grader Celsius,  rapporterar Radio New Zealand

Vanuatu är ett av de länder med lägst utsläpp av växthusgaser men ligger i den region i världen som är mest utsatt för klimatförändringarna och där havsnivån stiger snabbare än någon annanstans i världen.

* * *
LÄS ÄVEN:
Vanuatu utlyser klimatkris

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.