Nyheter

Hård kritik mot domen mot Aung San Suu Kyi

Myanmarier i Thailand håller upp bilder på den avsatta myanmariska ledaren Aung San Suu Kyi under en protest utanför Myanmars ambassad i Bangkok i juli.

Den avsatta civila ledaren Aung San Suu Kyi har dömts till ytterligare sex år i fängelse av en domstol i militärdiktaturens Myanmar – något som kritiseras hårt av både EU och USA.

MYANMAR | Rättegången hölls bakom stängda dörrar och Suu Kyis advokater har förbjudits att uttala sig offentligt om processen. Anklagelserna gäller påstådd korruption.

Suu Kyi har tidigare dömts till totalt elva års fängelse efter att militärjuntan avsatte hennes folkvalda styre den 1 februari i fjol.

Den senaste domen möter hård kritik internationellt. En talesperson för USA:s utrikesdepartement beskriver den som ”en kränkning av rättvisa och rättssäkerhet”.

EU:s utrikeschef Josep Borrell skriver på Twitter att han fördömer domen. Borrell uppmanar Myanmars regim att ”omedelbart och villkorslöst släppa henne, såväl som alla politiska fångar”.

Politiska bedömare misstänker att de olika anklagelserna mot Aung San Suu Kyi och hennes allierade är ett sätt att försöka legitimera kuppen och manövrera ut politiska motståndare inför det val som militären lovat hålla nästa år.

Maktövertagandet utlöste landsomfattande fredliga protester som slogs ner med brutalt våld från militären. Det har lett till väpnat motstånd från vissa grupper och en del experter beskriver situationen som ett inbördeskrig. Militären har anklagats för en rad människorättsbrott såsom mord, tortyr och flygattacker mot civila.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.