Konflikt

Misstänkt för Rushdieattack beundrar ayatolla Khomeini

Salman Rushdie skulle i fredags tala om USA som fristad för författare i exil på Chautauqua Institution i delstaten New York när han attackerades.

Det har snart gått en vecka sedan Salman Rushdie knivhöggs i New York. I lördags åtalades Hadi Matar för mordförsök, något 24-åringen nekar till. Hadi Matar antas ensam ha utfört attacken men kan ha haft kontakt med iranska Islamiska revolutionsgardet (IRGC) innan attacken och han uppger för The New York Post att han beundrar ayatolla Khomeini som utfärdade fatwan mot Salman Rushdie.

KONFLIKT | Salman Rushdie ”försvann in på förstasidorna”. Så sammanfattade hans författarkollega Martin Amis den enorma förändring som Salman Rushdie tvingades genomgå efter det omfattande mordhotet mot honom efter att Irans ayatolla Khomeini utfärdat en fatwa om att han skulle dödas efter boken Satansversernas publicering hösten 1988.

I en intervju i juli 2020 med BBC:s podd The Verb förklarade Salman Rushdie att han har ägnat en stor del av sitt liv att försöka komma bort från förstasidorna och in på boksidorna:

– Jag tror att jag mer eller mindre har lyckats nu, sade han då.

Två år senare riskerar han att återigen försvinna in på förstasidorna efter att Hadi Matar tidigt på fredagen knivhögg honom flera gånger under ett författarsamtal i New York. Salman Rushdie rapporterades i söndags vara talbar trots det allvarliga skadeläget, och hans son Zafar Rushdie skrev i ett uttalande att hans ”trotsiga humor är intakt”. Attacken har också gjort att många nya läsare hittar till Salman Rushdies boksidor – försäljningen av Satansverserna har skjutit i höjden och klättrar på listan över Amazons mest sålda romaner.

Den åtalade, Hadi Matar, inför rätta i Chautauqua County Courthouse i Mayville, New York, lördagen den 13 augusti 2022
Den åtalade, Hadi Matar, inför rätta i Chautauqua County Courthouse i Mayville, New York, lördagen den 13 augusti 2022. Foto: AP Photo/Gene J. Puskar

Omfattande hot sedan 1989

Salman Rushdie skulle i fredags tala om USA som fristad för författare i exil på Chautauqua Institution i delstaten New York. Enligt åtalet hade Hadi Matar åkt buss från sitt hem i New Jersey till Chautauqua för att utföra en planerad attack då han utdelade uppemot tio knivhugg, tre i halsen och fyra i magen bland annat, mot Salman Rushdie innan åskådare, personal och polis kunde brotta ner Hadi Matar varpå han greps. Säkerheten på Chautauqua Institution är enligt The New York Times minimal utan metalldetektorer eller granskning av innehåll i väskor.

FBI utreder attacken och har ännu inte meddelat något motiv för den. Irans utrikesministerium nekade i måndags till inblandning i attacken och gav Salman Rushdie själv ”och hans supportrar” skulden till det som hänt. Men blickarna vändes snabbt mot landet där fatwan mot Salman Rushdie utfärdades 1989 av Irans då högste andlige ledare Ruhollah Khomeini som uppmanade muslimer runt om i världen att mörda författaren för hans påstådda hädelse. 

1998 förklarade Iran att man inte skulle försöka mörda Salman Rushdie i samband med att Iran och Storbritannien återupptog diplomatiska förbindelser. Men fatwan bekräftades på nytt såväl 2005 som 2019 och belöningen för att döda Salman Rushdie höjdes 2012 till 3,3 miljoner dollar, enligt New Lines Magazine.

Hadi Matar beundrar ayatolla Khomeini
Hadi Matar beundrar ayatolla Khomeini. Foto: AP Photo/Sayaad,

”Respekt” för ayatolla Khomeini

Hadi Matar säger i en intervju med The New York Post på onsdagen att han ”respekterar ayatollan” och att han är ”viktig person” samt att han ogillar Salman Rushdie och menar att författaren har ”attackerat islam”, men att han själv bara har läst ett par sidor av boken Satansverserna.

Enligt tidningen Vice som hänvisar till källor inom flera olika underrättelsetjänster ska Hadi Matar ha haft kontakt med Islamiska revolutionsgardet på sociala medier innan attacken. En antiterrorexpert från ett europeiskt Natoland säger till Vice att knivdådet kan ha varit en så kallad ”styrd” attack där en underrättelsetjänst genom samtal får en anhängare att utföra en attack utan att ge direkt stöd.

En underrättelsetjänsteman från Mellanöstern menar att det är ”tydligt” att Hadi Matar direkt eller indirekt har haft kontakt med personer som står nära Qudsstyrkan, som ansvarar för Islamiska revolutionsgardets operationer utanför Iran, och att dessa kontakter kan ha rört olika former av ”förslag och instruktioner i valet av måltavla”. Vice betonar dock att det inte finns några bevis för att iranska företrädare var inblandade i attacken mot Salman Rushdie.

Hadi Matar är född i USA av libanesiska föräldrar, släkten kommer från staden Yaroun i södra Libanon där stödet för shiamuslimska Hizbollah, vars väpnade styrkor är terrorstämplade av EU, är stort. Det finns ingen information om någon koppling mellan Hadi Matar och Hizbollah enligt Vice, och Hizbollah nekar till kännedom om honom. USA ska dock ha begärt information från Libanon om Hadi Matar under något av sina besök i Libanon kan ha fått militär träning av Hizbollah.

Demonstranter i Pakistan bränner en bild av den brittiske författaren Salman Rushdie, som tilldelades riddarorden av den brittiska regeringen, vid ett protestmöte i Karachi, Pakistan tisdagen den 19 juni 2007
Demonstranter i Pakistan bränner en bild av den brittiske författaren Salman Rushdie, som tilldelades riddarorden av den brittiska regeringen, vid ett protestmöte i Karachi, Pakistan tisdagen den 19 juni 2007. Foto: AP Photo/Shakil Adil

”Förändrades” 2018 efter besök i Libanon

Hans mamma Silvana Fardos har uppgett för media att hennes son förändrades efter en resa till Libanon 2018 då han besökte sin pappa där under en knapp månad. Vid hemkomsten var han inbunden och interagerade sparsamt med sin mamma och sina systrar som han har bott med i New Jersey, och hon säger också att han blev mer religiös.
 
Iran har alltså nekat till att ha haft någon inblandning i knivattacken mot Salman Rushdie samtidigt som talesmannen för landets utrikesdepartement, Nasser Kanani, fördömer författaren för att ha gått över ”1,5 miljarder muslimers och alla andra troende av gudomliga religioners” gräns. Ett par dagar efter attacken publicerade också tidningen Iran som är den iranska regeringens officiella organ en ledare som firade attacken, rapporterar Arash Azizi, författare till boken The Shadow Commander: Soleimani, the US and Iran’s Global Ambitions i tidningen New Lines Magazine.

Arash Azizi betonar att för den iranska regimen är fatwan och hotet om att döda Salman Rushdie nödvändig för dess identitet som han förklarar stärks av isolering, och dess nuvarande högste andlige ledare Ali Khamenei liksom Islamiska revolutionsgardet anser att stärkta kontakter med väst skulle kräva att landets styre släpper på saker som kvinnoförtryck, förnekelse av Förintelsen – och uppmaningen till att döda Salman Rushdie. Detta skulle i sin tur hota regimens grepp om landet menar Arash Azizi. Omvärlden bör nu vara klarögda kring vad den iranska regimen står för och stötta ”de modiga männen och kvinnorna i Irans civilsamhälle och demokratiska opposition som har motsatt sig och bekämpat regimen åratal och som känner den bäst”, uppmanar han.

* * *
LÄS MER
Iranska spioner åtalas för kidnappningsplaner
Vattenkris utlöser ilska mot Irans ledning
Iransk protestvåg riktar ilska mot Khamenei

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.