Nyheter

Oppositionsledare underkänner val i Kenya

Oppositionsledaren Raila Odinga kallar valresultatet i Kenyas presidentval för "ett uppenbart åsidosättande" av landets konstitution.

Oppositionsledaren Raila Odinga underkänner resultatet i Kenyas presidentval, och kallar det ”ett uppenbart åsidosättande” av landets konstitution.

Kenya | På måndagen presenterades det omstridda resultatet av valkommissionen IEBC:s ordförande. Vicepresidenten William Ruto förklarades som segrare i valet, efter att ha fått 50,5 procent av rösterna. Raila Odinga fick 48,9 procent.

Odinga säger nu att han kommer att utmana valresultatet, genom vad han beskriver som ”alla lagliga alternativ”. Han uppger att han kommer att ta ärendet till Högsta domstolen.

Måndagens besked utlöste gatuprotester i huvudstaden Nairobi samt i staden Kisumu där oppositionsledaren Raila Odinga har ett starkt stöd. Demonstranter tände eld på bildäck och kastade sten mot polisen, som använde tårgas för att skingra protesterna.

Strax innan resultatet presenterades gick valkommissionens vice ordförande och tre andra av kommissionens representanter ut med att de inte kunde stödja resultatet.

De fyra representanterna hävdar på tisdagen att beräkningarna som kommissionens ordförande gjorde uppgick till 100,01 procent, och att de extra rösterna skulle ha gjort en ”betydande skillnad”. Analytiker har dock uppgett att siffran kan förklaras genom att procentsatser avrundats uppåt.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.