Nyheter

Amnesty varnar för begränsningar av rätten att protestera

Polis griper en demonstrant i Colombo, Sri Lanka, 18 augusti 2022.

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER | Rätten att protestera hotas kraftigt runt om i världen enligt Amnesty International som nyligen lanserade kampanjen Protect the Protest för att ifrågasätta många staters agerande för att trycka ner kritik och protester. Folk som vill protestera möts av en lång rad hinder som lagar som begränsar demonstrationsrättten, begränsning av internet och nätcensur, våld och stigmatisering och hårdast drabbas detta grupper som redan är marginaliserade och diskriminerade.

Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard hänvisar till de senaste åren omfattande protestvågor i en lång rad länder som Black Lives Matter, Me Too och klimatrörelser bland annat:

– Nästan utan undantag har vågen av massprotester mötts med hinder, repressiva och ofta våldsamma svar från statliga myndigheter. Istället för att möjliggöra rätten att protestera har regeringar gått allt längre för att slå ned den. Det är därför som vi som världens största människorättsorganisation har valt denna tidpunkt för att lansera den här kampanjen. Det är dags att stå upp för, och med hög röst, påminna de som sitter vid makten om vår obestridliga rätt att protestera, uttrycka missnöje och kräva förändring på ett fritt, kollektivt och offentligt sätt, säger hon på organisationens hemsida.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.