Nyheter

Angola: Strid om ex-presidents döda kropp

Minnesceremoni för Angolas förre president, Jose Eduardo dos Santos, i Luanda, Angola, 11 juli 2022.

I juli avled Angolas förre president José Eduardo dos Santos i Spanien. Hans död inträffade i ett läge då hans presidentskap utreds för korruption, nepotism och maktmissbruk.

Efter avfärdade anklagelser om mord är kroppen efter den seglivade presidenten José Eduardo dos Santos redo att repatrieras till Angola för en pompös statsbegravning. Åtminstone om den angolanska regeringen får som de vill. Det är dock oklart om ex-presidentens barn kommer acceptera det.

ANGOLA | José Eduardo dos Santos, Angolas ex-president och en av det moderna Afrikas mest seglivade ledare, avled i sin exil i Spanien tidigare i juli i år.

Han blev 79 år och skred till presidentmakten via Angolas självständighetsrörelse MPLA som 2002 segrade i det 30-åriga inbördeskrig som lamslog den forna portugisiska kolonin och alltsedan dess kontrollerat landets politiska kammare.

Men döden har inte lagt någon lugnande filt över den sörjande klanen som under dos Santos maktinnehav förvandlade Angola till en oljestat, ökänd för nepotism och utbredd korruption.

Korruptionsutredningar mot dos Santos-klanen

Inom dos Santos-klanen har ex-presidentens barn vädrat misstankar om att José Eduardo dos Santos ska ha mördats av sin läkare i samråd med hustrun Ana Paula dos Santos – något som dock förnekas av båda, men anklagelser som visar på den press som den rika familjen, vars mest prominenta medlemmar befinner sig i exil i Europa, befinner sig i.

Angolas nuvarande president – och dos Santos efterträdare – João Lourenço har inte duckat för den korruptionskultur som företrädaren planterat inom det sydafrikanska landets statsapparat.

En rad medlemmar av dos Santos-klanen utreds för en rad brott, däribland förskingring av skattebetalares pengar i mångmiljardbelopp, men samtidigt utesluts inte att presidentens kropp återbördas till angolansk jord för en pompös statsbegravning.

Presidentkropp som politisk schackpjäs

En spansk domstol har nu också berett vägen för José Eduardo dos Santos kropp att återbördas till Angola, efter att rättsläkare offentligt har avfärdat misstankar om eventuella brott i samband med ex-presidentens död.

Dottern Welwitschia dos Santos har bestridit beslutet och önskar hellre se fadern begraven i Spanien, rapporterar The New York Times.

Den nyblivna änkan Ana Paula dos Santos önskar däremot gå den angolanska regeringens önskemål till mötes och jordfästa José Eduardo dos Santos med en statsbegravning.

Amnesti för dos Santos barn?

President João Lourenço anklagas av dos Santos barn för att utnyttja deras döde far för politisk vinning – uttalanden som publiceras i tider då bland annat Isabel dos Santos, ex-presidentens äldsta dotter och Afrikas första kvinnliga miljardär, uppges förhandla med den angolanska regeringen om en eventuell amnesti.

Förhandlingar som nu alltså kan komma att använda en död ex-presidents kropp som bondeoffer.

Men någon amnesti för Isabel dos Santos och andra inom dos Santos-klanen är inte aktuella, låter angolanska riksåklagarmyndigheten meddela.

”Spelar ingen roll var kroppen begravs”

Och samtidigt som den politiska trätan fortsätter om José Eduardos eftermäle, hans familjemedlemmars eventuella brott och den nuvarande presidenten João Lourenços försök att överleva en andra mandatperiod tvingas majoriteten av Angolas befolkning att överleva i tider av global inflation:

– MPLA och dos Santos styrde under väldigt lång tid. Jag kunde inte bry mig mindre om han begravs här eller i Europa eller i Amerika, säger gatusoparen Avenina de Vasco till The New York Times.

* * *
LÄS ÄVEN:
Vart är Angola på väg?
Polisen i Angola ber om ursäkt för övervåld
”Utan mark är vi ingenting”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.