Nyheter

Bitter strid när ny zulukung intar tronen

Misuzulu ka Zwelithini, i mitten, ska under lördagen krönas till kung över zulufolket – vilket inte alla gillar.

På lördagen får zulufolket i Sydafrika en ny regent. Så är det åtminstone tänkt, men in i det sista försöker den gamle kungens första hustru förhindra kröningen.

SYDAFRIKA | Misuzulu ka Zwelithini, son till avlidne kung Goodwill Zwelithini, är redo att bli kung över zulufolket. På lördagen väntas tusentals gäster, bland dem ledare för andra folkgrupper, närvara vid ceremonin där 47-åringen ska krönas.

Men trots att Sydafrikas regering har erkänt honom som tronarvinge vägrar delar av hans familj att göra det.

Rätt att överklaga

Kung Goodwill Zwelithini avled i mars 2020 och det var hans önskan att hans tredje hustru, Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu, skulle ersätta honom. Så skedde också, men den nya drottningen avled oväntat bara en dryg månad senare.

Hon hade i sin tur utsett sin son, Misuzulu, till sin efterträdare. Men det har hans fars första hustru, drottning Sibongile Dlamini, inte godtagit.

Hon hävdar att det är hon som är den rättmätige tronarvingen, och dessutom att kungens testamente hade förfalskats.

Den högsta domstolen i provinsen Kwazulu-Natal avslog hennes överklagan, men på fredagen beslutade Sydafrikas appelationsdomstol att hon har rätt att överklaga beslutet – och eventuellt stoppa lördagens kröning, skriver News24.

Rival kröntes i helgen

Drottningen är dessutom inte ensam om att bestrida Misuzulus rätt till tronen.

Hans tre farbröder ställde sig i torsdags bakom en av hans halvbröder som ny kung, och som om släkten inte var tillräckligt splittrad har en annan falang redan utsett en annan av Misuzulus 27 halvbröder som kung – som de förra helgen själva krönte i en icke-sanktionerad ceremoni.

Zulufolket är Sydafrikas största folkgrupp, med drygt 11 miljoner människor. Kungen har stort inflytande över folkgruppen och får kontroll över nära en tredjedel av marken i provinsen Kwazulu-Natal.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.