Nyheter

Dags för Tchads ”avgörande ögonblick”

Tchads militärregerings ledare Mahamat Idriss Déby har fått till samtal med rebelledare.

Det har tagit månader för Tchads militärregering och de flesta av landets rebellgrupper att ens enas om att mötas.
Men på söndagen kommer de nationella samtalen om fred i Tchad att inledas.

TCHAD | De försenade och omdebatterade nationella samtalen om fred i Tchad ska äntligen bli av. I tre veckor ska militärregeringen diskutera landets framtid med oppositionen och drygt 40 rebellgrupper.

Överst på agendan: Hur man ska få till en varaktig fred.

– Det här är ett avgörande ögonblick i vårt lands historia, sade militärregeringens ledare Mahamat Idriss Déby när han anlände till mötets invigning på lördagen.

Över 1 400 delegater väntas delta i maratonsamtalen i huvudstaden N’Djamena, där man även hoppas kunna komma fram till ett förslag på ny grundlag.

Déby säger samtalen ska leda till fria och demokratiska val, och att de ska hållas inom 18 månader efter juntas maktövertagande – den tidsram som Frankrike och Afrikanska unionen har uppmanat militärledningen att hålla.
Det skulle innebära att val ska hållas senast i november i år.

Viktiga grupper saknas

Samtalen skulle ha inletts redan i februari, men har försenats efter det att de närmare 50 rebellgrupperna i landet vägrat delta och först för två veckor sedan kom till slut beskedet att 42 av 47 rebellgrupper har gått militärstyret till mötes.

Men de som saknas kan utgöra ett hinder för eventuella framgångar.
Såväl den ledande regimfientliga rebellgruppen FACT som en större koalition, oppositionella Wakit Tamma, vägrar nämligen fortsatt att delta.

FACT vill inte skriva under något fredsavtal eftersom man anser att samtalen är upplagda för att gynna militären och Wakit Tamma anklagar styret för att bryta mot mänskliga rättigheter.

De har även protesterat mot att Mahamat Idriss Déby har antytt att han vill bli president, vilket han intygat att han inte skulle bli när han kom till makten.

Efterträdde sin far

Déby efterträdde sin far Idriss Déby Itno, som avled i april 2021 efter över 30 år som president. Efter hans död tog en militärjunta över, och utsåg Déby den yngre som regeringsledare.

Landet hoppas nu att Mahamat Idriss Débys nationella samtal ska nå längre än den demokratiseringskonferens som hans far höll 1993. Då antogs en författning och en övergångsregering utsågs, men våldet fortsatte.

Och optimism om att de nya samtalen ska leda till förändringar finns.

– Vi gick med på de här samtalen för att kunna bygga upp Tchad igen, säger Timan Erdimi, rebelledare som har levt i exil i 17 år.

– Jag hoppas att allt går som vi vill och vi får fred och försoning.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.