Nyheter

Rysk diplomat: ”Ingen diplomatisk lösning möjlig”

Gennadij Gatilov, Rysslands ambassadör vid FN-kontoret i Genève, säger i en intervju med Financial Times att Ryssland inte ser någon diplomatisk lösning på Ukrainakriget.

En rysk toppdiplomat säger att han inte ser någon möjlighet för en diplomatisk lösning i Ukraina. Även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att möjligheterna till dialog riskerar att försvinna.

RYSSLAND | Gennadij Gatilov, Rysslands ambassadör vid FN-kontoret i Genève, säger i en intervju med Financial Times att Ryssland inte ser någon diplomatisk lösning på Ukrainakriget.

– Just nu ser jag ingen möjlighet för diplomatiska kontakter. Och ju längre konflikten pågår, desto svårare blir det att få en diplomatisk lösning, säger han.

Gatilov menar att FN borde spela en större roll i försöken att få ett slut på konflikten. Han anklagar USA och andra Natoländer för att sätta press på Ukraina att lämna förhandlingar.

Även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj verkar se möjligheterna att lösa konflikten med hjälp av diplomati som små.

I sitt tal på söndagskvällen säger han att Ryssland kan komma att ställa tillfångatagna ukrainare inför rätta på onsdag, då Ukraina firar nationaldag.

– Om denna avskyvärda skenrättegång äger rum kommer gränsen att vara nådd och inga förhandlingar längre vara möjliga, säger Zelenskyj.

Huvudstaden Kiev har redan infört förbud mot offentliga sammankomster under kommande dagar. Även Charkiv har infört utegångsförbud under nationaldagsfirandet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.