Nyheter

289 valkandidater kopplas till högerextremism

214 personer på Sverigedemokraternas listor inför valet har gett uttryck för nazism eller rasism.

289 personer som kandiderar till höstens olika val för något av riksdagens partier har gett uttryck för nazism eller rasism, enligt en kartläggning av researchföretaget Acta Publica.
En övervägande majoritet finns på Sverigedemokraternas listor.

SVERIGE | Acta Publica har i rapporten ”Ur mylla brun” kartlagt samtliga politiker som har kandiderat i de senaste fem svenska valen. Drygt 1 100 av dessa har stått på riksdagspartiernas kandidatlistor och har kopplats till högerextrema uttryck.

Inför årets val har 289 politiker som har gett uttryck för nazism eller rasism identifierats i Sveriges riksdagspartier.

Klart flest kandidater, 214 personer, finns på Sverigedemokraternas listor. Hos Socialdemokraterna återfinns 22 namn och hos Moderaterna och Kristdemokraterna finns 20 kandidater vardera.

De aktuella kandidaterna har bland annat varit medlemmar i nazistiska organisationer, dömts för hets mot folkgrupp, beställt nazistisk propaganda, haft konton på det högerextrema forumet Nordisk.nu eller skrivit hatkommentarer på en nazistisk sajt.

Hoppar av

En av politikerna, en sverigedemokrat som kandiderat i Göteborg och Västra Götalandsregionen, har nu hoppat av från sin kandidatur och från partiet, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Enligt granskningen gick mannen bland annat med i nazistiska NMR:s demonstration i Falun 2017.

För några dagar sedan fick jag ett mejl där han lämnar partiet och hoppar av kandidaturen. Nu fattar jag vad det handlar om, säger Jörgen Fogelklou, gruppledare för SD i Göteborg, till SVT.

Det är fel och fullständigt galet. Hade vi vetat detta hade han inte varit medlem i partiet, säger Fogelklou.

Granskat listorna

Under arbetet har Acta Publica identifierat samtliga personer som står på riksdagspartiernas listor i kommun-, region och riksdagsvalet 2022, och därefter kontrollerat dem mot researchföretagets databaser över brottmål.

Även material från polisrapporter, förundersökningar och hemlig underrättelseinformation om kriminell organisering har legat till grund för kartläggningen, samt stiftelsen Expos dom- och förundersökningsarkiv.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.