Nyheter

Tusentals demonstrerar i Haiti

 Demonstranter skingras av tårgas som kastats av polisen under en protest i Port-au-Prince, Haiti, måndagen den 22 augusti 2022.

Tusentals människor har tagit till gatorna i Haitis huvudstad Port-au-Prince och andra större städer för att kräva drägligare levnadsvillkor och premiärminister Ariel Henrys avgång.

HAITI | På flera platser har vägar blockerats och butiker stängts ner. Polisen försöker på sina håll kväsa protesterna med tårgas.

Enligt en AP-fotograf på plats ska en demonstrant i huvudstaden ha skjutits av en man som sedan lämnade platsen med en bil.

Lionel Jean-Pierre, en annan demonstrant, blev även han vittne till skjutningen. Enligt honom har situationen i Haiti skenat bortom kontroll.

– Familjer vet inte vad de ska ta sig till. Om Ariel inte lämnar sin post kommer vi att dö, säger han.

Våldsamheter och kidnappningar har ökat kraftigt i Port-au-Prince och på närliggande platser de senaste månaderna och hundratals civila har dödats av kriminella grupperingar som slåss om kontrollen över vissa områden.

Även fattigdomen har förvärrats till följd av en inflation på 29 procent, som i sin tur orsakat mångdubbelt dyrare priser på basvaror som ris, samtidigt som tillgången på drivmedel är bristfällig.

Måndagens protester kommer bara dagar efter att tiotals demonstranter sittstrejkat framför premiärministerns residens.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.