Startsida - Nyheter

Nyheter

Arbetsgivare uppmärksammar klimakteriebesvär

” Kvinnor i klimakteriet har hånats och baktalats allt för länge.

Trots att hälften av mänskligheten går igenom klimakteriet saknas det förståelse på många arbetsplatser. Enligt en ny brittisk studie drabbas många kvinnor av sådana besvär att de lämnar sina jobb i förtid, tackar nej till befordran eller går ned i tid, något som stärker inkomstskillnaderna mellan könen. Men förändringar är på gång och på Queen’s University i Belfast ska all personal utbildas i frågan.

STORBRITANNIEN | Vallningar, sömnlöshet, huvudvärk, utmattning, hjärndimma, stresskänslighet, urinläckage, minskad sexlust, muskelsmärtor, minnesproblem och oro är några av de symtom som många kvinnor, ickebinära och transpersoner som går igenom klimakteriet, det vill säga när hormonnivåer sjunker och menstruationen upphör, upplever.

Ofta saknar arbetsgivare kunskap kring klimakteriet och vilka symtom som kan uppstå, och enligt en ny brittisk undersökning kan det räcka med ett svårt klimakteriesymtom för att öka risken att den drabbade faller ur arbetslivet. En annan effekt är att de som är svårt drabbade undviker att tacka ja till en befordran eller väljer att gå ner i tid.

Enligt The Guardian visar forskning att kvinnor som lider av åtminstone ett problematiskt klimakteriesymtom lider av ökad risk för att ha lämnat arbetslivet vid 55 års ålder i jämförelse med de som inte har några svåra symtom. Den genomsnittliga klimakterieåldern är i Storbritannien 51 år, men klimakteriet kan inledas flera år tidigare eller senare, och dessutom drabbas många av problem redan i förklimakteriet som kan inträffa i 40-årsåldern. Utöver det går omkring en av hundra kvinnor in i klimakteriet redan innan 40-årsåldern.

Den brittiska regeringen tillsatte i februari i år en särskild arbetsgrupp som jobbar med att hantera problematik kring klimakteriet och flera parlamentsledamöter har krävt att diskriminering på grund av klimakteriebesvär ska förbjudas enligt lag genom att läggas till jämställdhetslagen Equality Act. Caroline Nokes, ledamot för Tories och ordförande för kvinno- och jämställdhetsutskottet, menar att det är orimligt att så ännu inte är fallet med tanke på att 51 procent av befolkningen kommer att gå igenom klimakteriet.

– Kvinnor i klimakteriet har hånats och baktalats allt för länge. Det är dags för regeringen att ta tillfället i akt att få igenom en förändring. Det är dags att stötta, och fira, dessa kvinnor, säger hon till The Guardian.

På vissa brittiska arbetsplatser finns det sedan en tid tillbaka en policy för att stödja den som drabbas av klimakteriebesvär. En arbetsplats som nyligen har vidtagit åtgärder är Queen’s University i Belfast, Nordirland. En ny hälsopolicy för personalen innebär att alla kommer att få utbildning i ämnet. Efter att ha hållit några utbildningstillfällen blev det uppenbart att det finns ett behov av större kunskap i ämnet:

– Vi vill att folk ska känna sig trygga i att de kan diskutera sina individuella villkor och få praktiskt stöd, säger Karen McCloskey, chef för Queen’s University’s genusinitiativ, till BBC.

Frågan blir allt mer aktuell då fler kvinnor globalt jobbar längre, bland G7-länderna utgör kvinnor i klimakterieåldern elva procent. Därför har frågan lyfts av såväl arbetsgivare som fackföreningar eftersom det är inte bara kvinnornas personliga ekonomi som drabbas av att de försvinner ur arbetskraften eller går ner i arbetstid – det bidrar också till stor förlust av expertis och erfarenhet. Förutom medicinsk behandling med hormontillskott kan bland annat stöd och förståelse från arbetsgivare, och flexibel arbetstid hjälpa den som drabbas av klimakteriebesvär.

* * *
LÄS MER
Skottland tar täten i kampen mot mensfattigdom
Satsning på mensskydd säkrar flickors skolgång
Studenter tvingades klä av sig för menskontroll

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.