Nyheter

FN:s havsfördragsförhandlingar nära att falla samman

En nyfödd vitvalkalv sticker upp huvudet ur vattnet i Cook Inlet, Alaska.

I FN:s huvudkontor i New York ser förhandlingar om ett havsfördrag om bättre skydd av världens marina miljöer och invånare att rasa samman, enligt rapporter och vittnesmål från miljöorganisationer som bland annat Greenpeace – som pekar ut rika länder och deras ”girighet” som bärande ansvariga för utvecklingen.

KLIMATPOLITIK | Det handlar framför allt om mäktiga marina stater som USA och Kanada, vilka av Greenpeace anklagas för att prioritera ”hypotetiska framtida profiter” framför ”skydd av oceaner”.

Vi är mer än besvikna, säger Laura Meller, vid Greenpeace Skydda haven-kampanj, i ett pressmeddelande.

Världens hav är källa till oumbärliga livsformer och ekosystem och miljarder människor är i dagligt behov och beroende av välmående hav och marina miljöer för sitt levebröd och sin överlevnad.

30 procent

Målet att med ett globalt och bindande havsfördrag skyddsklassa minst 30 procent av dessa miljöer ser alltså ut att gå upp i rök då inflytelserika länder med djupgående marinekonomiska intressen inte backar från sina positioner.

– Forskare säger att detta är det absoluta minimum som krävs för att skydda haven och ett misslyckande med dessa samtal kommer äventyra försörjningen och livsmedelssäkerheten för miljardtals människor, säger Laura Meller.

70 procent av planeten är hav

Världens hav täcker 70 procent av planetens yta, men har ändå förblivit tämligen befriat från globala direktiv och fördrag. Eskalerad klimatpåverkan ifråga om höjda havstemperaturer, mikroplastansamlingar och växthusgasutsläpp i atmosfären ritar om livskartorna för alla levande varelser i de marina miljöerna och att sänka förväntningar och målsättningar är fel väg att gå, menar Laura Meller:

– Att USA och Kanada vägrar att ställa upp med medel till fördraget kommer bidra till att det inte kommer till stånd, menar Laura Meller.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.