Nyheter

Klimatkatastrof i Pakistan – över tusen döda i monsunregn

Fler än 33 miljoner människor, motsvarande var sjunde pakistanier, har påverkats av monsunregnen.

Antalet döda under årets monsunregn i Pakistan har nu passerat 1 000 sedan mitten av juni, uppger myndigheterna.
Landets klimatminister kallar monsunregnen en ”allvarlig klimatkatastrof”.

KLIMAT | Dödstalet stiger sedan nya offer rapporteras från provinserna Khyber Pakhtunkhwa i nordväst och Sindh i söder. Ytterligare tusentals har tvingats att lämna sina hem, och premiärminister Shahbaz Sharif har bett om internationell hjälp.

Samtidigt förbereder sig Sindhprovinsen för en ny syndaflod från översvämmade floder i norr. Indusfloden som flyter genom Sindh får tillflöde från tusentals bifloder i bergen. Många av bifloderna har sprängt sina vallar till följd av rekordregnen och smältande glaciärer. Vattenmassorna beräknas nå Sindh inom några dagar.

"Extrema väderhändelser"

Pakistan går igenom en allvarlig klimatkatastrof, den värsta under årtiondet, enligt landets klimatminister Sherry Rehman.

– Vi befinner oss just nu mitt i frontlinjen för extrema väderhändelser, i en obönhörlig kaskad av värmeböljor, skogsbränder, översvämningar, smältande glaciärer och nu årtiondets monstermonsunregn som vräker förstörelse över landet, säger hon i en inspelning på sociala medier.

Enligt Rehman är det en global kris som kommer att kräva bättre planering och hållbar utveckling från grunden.

– Vi kommer att behöva grödor likväl som strukturer som är motståndskraftiga mot klimatet, säger hon till turkiska TRT World.

33 miljoner drabbade

Monsunregnen kom i år tidigare än vanligt. Byar och odlingar har svepts i väg medan soldater och räddningsarbetare gör sitt bästa för att evakuera strandade människor. På många håll i Pakistan är vägar och vägbankar de enda ställena ovan vatten, och människor och boskap har sökt skydd vid dem.
De omfattande vattenmängderna har förstört dammarna vid ett större kontrollsystem i Swatfloden, vilket lett till att floden svämmat över sina bräddar i distrikten Charsadda och Nowshera.

Fler än 33 miljoner människor, motsvarande var sjunde pakistanier, har påverkats av monsunregnen. Nästan en miljon hem har skadats allvarligt eller förstörts. Samtliga landets fyra provinser är drabbade.

2010 drabbades Pakistan av de värsta översvämningarna hittills. Över 2 000 människor dog, och en femtedel av landet låg under vatten.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.