Nyheter

Krav på Israel att lyfta terrorklassning

Shawan Jabarin, chef människorättsorganisationen för al-Haq, informerar aktivister som samlats för att visa stöd, efter att israeliska säkerhetsstyrkor gjort razzior mot organisationernas kontor.

Det har snart gått ett år sedan Israel terrorstämplade sex palestinska rätttighetsorganisationer. Nu framkommer det att CIA inte har kunnat hitta bevisning för att organisationerna skulle ha någon terrorkoppling i det underlag som Israel har försett USA med. Tidigare har bland annat Sverige kommit fram till samma slutsats.

ISRAEL-PALESTINA | Israel terrorstämplade organisationerna Addameer, al-Haq, the Bisan Center for Research and Development, Defense for Children International–Palestine, the Union of Agricultural Work Committees, och the Union of Palestinian Women Committees för snart ett år sedan. Detta då den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet hävdade att de var frontorganisationer för Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) som har en väpnad gren.

Sedan dess har israeliska säkerhetsstyrkor flera gånger gjort razzior mot organisationernas kontor, en av dessa skedde så sent som den 18 augusti. Kontoren stängdes av den israeliska armén men flera av dem öppnades innan morgonen igen. I samband med razziorna kallades både al-Haqs chef, Shawan Jabarin och Khaled Quzmar, chef för Defense for Children International–Palestine, till förhör på den israeliska militärbasen Ofer. al-Haq kräver nu att det internationella samfundet ingriper för att förhindra att de båda grips på godtyckliga grunder.

Det var i oktober 2021 som de sex organisationerna terrorklassades och deklarerades vara ”olagliga föreningar” med hänvisning till Israels antiterrorlag. Tidigare i år delade Israel den underrättelseinformation som låg till grund för terrorklassningen med USA. Nu rapporterar The Guardian att en klassificerad CIA-rapport inte fann några bevis för Israels terroranklagelser i materialet, enligt två källor som känner till granskningen. USA har till skillnad från flera EU-länder inte ifrågasatt terrorstämplingen offentligt men har heller inte själva gjort samma klassificering.

Med hänvisning till uppgifterna i CIA-rapporten menar Omar Shakir, chef för Human Rights Watchs Israel-Palestina-avdelning, att USA måste uppmana Israel att dra tillbaka terrorklassningen av de sex organisationerna:

– USA har i själva verket alldeles för länge vänt bort blicken och i vissa fall till och med gett grönt ljus till riktigt allvarliga övergrepp från den israeliska regeringen, säger Omar Shakir till The Guardian.

I juli meddelade nio EU-länder – Belgien, Frankrike, Danmark, Tyskland, Irland, Italien, Nederländerna, Spanien och Sverige – att man vänder sig mot Israels terrorstämpling av organisationerna och att inget i den information de har fått från Israel ”rättfärdigar en översyn av vår policy mot” organisationerna, rapporterar The Jerusalem Post. I uttalandet förklarar länderna att deras beslut skulle omprövas om de fick bevis på sådana kopplingar men att i frånvaro av sådan information kommer de att fortsätta ”vårt samarbete och starka stöd” till det palestinska civilsamhället.

Beslutet av Israels försvarsminister Benny Gantz förra året har kritiserats hårt av människorättsorganisationerna Amnesty International och Human Rights Watch, liksom av enskilda amerikanska politiker som Betty McCollum, ledamot av representanthuset.

– Det här är inget mer än ett försök att tysta de som stöder palestinska rättigheter. Det är antidemokratiskt, och är motsatsen till de värderingar som man förväntar sig av en av USA:s allierade, sade hon i ett fördömande förra året.

Amnesty International och Human Rights Watch drog också slutsatsen att Israels agerande syftade till att tysta organisationernas människorättsarbete: ”Under årtionden har israeliska myndigheter försökt att sätta munkorg på bevakningen av mänskliga rättigheter och att straffa de som kritiserar dess förtryckande styre av palestinierna”, skrev de i ett gemensamt uttalande förra året.

* * *
LÄS MER:
Israel stänger ner människorättsgrupper
Hård kritik av Israels terrorstämpling av palestinska organisationer
Spionverktyg mot palestinska människorättsförsvarare

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.