Nyheter

Etiopiska flygattacker dödade civila vid lekplats i Tigray

Lokalinvånare rensar undan bråte efter flygangreppet mot Mekele, huvudstad i Tigrayregionen i norra Etiopien.

En flygattack utförd av Etiopiens flygvapen i den konflikthärjade och i många avseenden avskurna Tigrayregionen har dödat minst sju personer, uppger vittnesmål som The Guardian tagit del av. Enligt uppgifter var målet en lekplats och minst tre av dödsoffren var barn.

ETIOPIEN | En talesperson för den etiopiska regeringen förnekar uppgifterna om en flygattack i vilken civila ska ha förolyckats. Etiopiska flygattacker äger inte rum mot annat än ”militära mål”, tillägger talespersonen, rapporterar The Guardian.

Bilder publicerade av Tigray TV visar emellertid på andra attacker från etiopiska armén där civil infrastruktur angripits och med civila i skottlinjen. Läkare vittnar om söndersprängda civila kroppar som går tvärt emot Etiopiens officiella linje om att civila inte är måltavlor i regeringens militära operationer i Tigrayregionen.

– Jag har sett kropparna med egna ögon, säger en läkare som The Guardian citerar.

90 procent i matbehov

Konflikten i Tigray utbröt i november 2020 och slutade i ett eldupphör i mars tidigare i år. Ett eldupphör som instiftades på humanitära grunder, men Tigray förblir i akut behov av matförsändelser.

Uppemot 90 procent av Tigrays befolkning på cirka sex miljoner invånare saknar tillgång till mat medan nära hälften är drabbade av akut matosäkerhet:

”Hungern har förvärrats och undernäringen har skjutit i höjden”, konstaterar en rapport från FN:s World Food Program.

Dödligaste konflikten

I skuggan av kriget i Ukraina har civila lidit svårt i Tigraykonflikten. Forskare vid Ghent University i Belgien publicerade i mars tidigare i år en rapport som talade om mellan 50 000 och 100 000 dödsoffer från direkta strider, medan så många som 200 000 kan ha dukat under av svält. Därtill räknar forskarteamet att ytterligare 100 000 civila ska ha avlidit till följd av brist på sjukvård.

Sammanlagt har uppemot en halv miljon människor dött i Tigrayregionen med omnejder sedan november 2020, vilket gör konflikten till en av världens absolut blodigaste. Humanitärt bistånd har blockerats från Tigrayregionen och Ukrainakriget har bidragit till att sänka biståndsslantarna till östra Afrika:

– Vi ser tydliga bevis på att Ukrainakriget dränerar resurser och stjäl uppmärksamhet från andra konfliktzoner med akuta behov, sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i samband med publiceringen av rapporten från Ghent University, rapporterar The Globe and Mail.

***
LÄS ÄVEN:
MR-rapport: ”Brott mot mänskligheten i krigets Tigray”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.