Nyheter

FN: La Niña kan bli kvar året ut

En man bär tillhörigheter från sitt översvämmade hem i Pakistan.

Väderfenomenet La Niña ser ut att hålla i sig minst resten av året, enligt FN. Det kan bli första gången sedan 1950 som La Niñas effekter märks på klimatet tre vintrar i rad, i form av torka och översvämningar.

VÄRLDEN | Effekterna av La Niña, som bland annat innefattar storskalig kylning av havsytan, har förstärkts i östra och centrala Stilla havet i höjd med ekvatorn, enligt FN:s meteorologiska organisation (WMO). Det långvariga fenomenet som märks av i dag började redan i september 2020.

– Det är exceptionellt att ha tre år i rad med La Niña-händelser. Dess kylande effekt bromsar tillfälligt ökningen av de globala temperaturerna, men det kommer inte att stoppa eller vända den långsiktiga uppvärmningstrenden, säger WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas.

Regnigare väder

La Niña kan kyla delar av Stilla havet, påverka vädret i hela världen och leder ofta till fler orkaner på Atlanten och mindre regn och fler skogsbränder i västra USA.

Fenomenet brukar kopplas ihop med regnigare väder i vissa delar av världen och är ett omvänt väderfenomen jämfört med mer kända El Niño, som som kan leda till höjda temperaturer.

I normala fall brukar La Niña inträffa vartannat till vart sjunde år. Den senaste La Niña, som var kort och relativt svag, började utvecklas i november 2017 och tog slut i april 2018.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.