Nyheter

Iraks president vill ha nyval efter nya våldsamheter

Stridande från Saraya al-Salam-milisen deltog i våldsamheterna på måndagskvällen liksom stridande från milisen PMU.

Åtminstone 23 irakier dödades i måndags efter långvariga protester till stöd för den shiamuslimska predikanten Muqtada al-Sadr som länge har kämpat för att bilda ny regering i landet. Men nu har han meddelat att han lämnar politiken vilket ska ha utlöst måndagens våldsamheter.

IRAK | Tisdagen blev betydligt lugnare i Iraks huvudstad Bagdad där protester har pågått i flera veckor. Demonstranter slog läger utanför parlamentet efter långa och fruktlösa förhandlingar att bilda en ny regering efter parlamentsvalet i oktober förra året.

Muqtada al-Sadr-blocket blev störst men har inte lyckats bilda en koalition för att leda landet, då det näst största blocket består av rivaliserande partier som står Iran nära.

Efter att Muqtada al-Sadr twittrat om att han skulle dra sig tillbaka från politiken bröt sig hans supportrar in i flera regeringsbyggnader rapporterar BBC, varpå de värsta våldsamheterna på flera år i staden bröt ut när olika väpnade shiamuslimska miliser började skjuta på varandra.

Våldsamheterna mellan den al-Sadr-stödda milisen Saraya al-Salam och medlemmar ur den Iranstödda milisen PMU pågick fram till midnatt och även tyngre vapen som raketer användes, rapporterar al-Monitor.

Risk för nya våldsamheter

På tisdagsmorgonen uppmanade al-Sadr sina anhängare att dra sig tillbaka:

– Denna revolution, så länge den kantas av våld, är ingen revolution, sade han i ett tv-sänt tal och bad också om ursäkt för våldsamheterna.

Han tackade såväl irakiska säkerhetsstyrkor som premiärministern Mustafa al-Kadhimi liksom majoriteten i PMU för att inte ha deltagit i striderna och lade skulden för våldet på milisernas ledare:

– Både den som mördade och den som mördades är i helvetet. Om de väpnade falangerna hade upplösts hade Irak inte hamnat i det här läget, sade han.

Efter att demonstranterna lämnat regeringsbyggnaderna i den så kallade gröna zonen lugnades läget och ett utegångsförbud lyftes. Men, betonar al-Monitor, risken är stor att nya våldsamheter bryter ut eftersom det ännu inte finns någon lösning på regeringsförhandlingarna i sikte. På måndagskvällen uppmanade president President Barham Salih till nyval :

– Vi står inför en djup kris som hänger samman med styrelseskicket och folkets röst som kräver reformer har varit uppenbar i de upprepade protesterna som har pågått under ett årtionde men som har mötts med likgiltighet, brist på vilja och nedvärderande, sade presidenten och varnade för att om inte reformer genomförs kommer såväl protester som instabilitet fortsätta.

* * *
LÄS MER
Ny irakisk regering kan dröja
Många unga irakier bojkottar söndagens val
Iraks politiska kris värre än någonsin

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.