Nyheter

Joe Biden anklagar republikaner för ”fascism”

President Joe Biden talar under ett möte anordnat av den demokratiska nationella kommittén vid Richard Montgomery High School, torsdagen den 25 augusti 2022, i Rockville, Maryland.

Den amerikanske presidenten Joe Biden har kastat fnöske på en redan tänd brasa genom att likställa republikanska anhängare av ex-presidenten Donald Trump med ”fascister”. Presidenten har anklagats för olämpligt språkbruk och för att ytterligare polarisera ett redan splittrat USA som förbereder sig inför mellanårsval.

USA | Den amerikanske presidenten tog ”f-ordet” i sin mun i samband med ett tal i en skola i Maryland där Trumps ”MAGA-filosofi” – det vill säga en förkortning av ex-presidentens slogan ”Make America Great Again” – ”omfamnar politiskt våld” och inte ”bottnar i demokrati”:

– Det är inte bara Trump, utan hela filosofin bakom som göder … Jag ska säga er en sak, det liknar semifascism, sa Joe Biden, rapporterar CNN.

Vidare gick den amerikanske presidenten till hårt angrepp mot sina republikanska motståndare för deras på delstatsnivå och via Högsta domstolen pågående kamp för än mer liberala vapenlagar men framför allt den amerikanska ytterhögerns kamp mot rätten till abort:

– ”MAGA”-republikaner har inte aning om kvinnors makt, sa Biden.

”Grovt olämpligt”

Joe Bidens uppskruvade ton och bruk av ordet ”fascism” har genast mötts av applåder och burop. Prominenta republikaner har tillskyndat med krav på en ursäkt från presidenten då miljontals Trumpväljare klumpats ihop med en demokratifientlig ideologi:

– Att Biden försöker riva upp antirepublikanska strömningar strax före mellanårsvalet är grovt olämpligt, sa Chris Sununu, republikansk guvernör i New Hampshire, i en intervju med CNN.

President Joe Bidens retorik stjälper snarare än bidrar till att släcka den brinnande polarisering som splittrar USA, menar Sununu som också sa att demokrater som häcklades för att vara ”ultrasocialistiska kommunister” inte heller hoppade jämfota med verkligheten.

Republikanerna ”abdikerar”

Republikanerna som parti, men kanske framför allt utomparlamentariska rörelser och beväpnade miliser som svurit trohet till framför allt Donald Trump, har redan före Joe Bidens skoltal i Maryland tvingats väja för anklagelser om fascistiska strömningar.

Även tunga republikanska röster – som exempelvis ex-president George W Bushs talskrivare David Frum, mest känd för att ha myntat begreppet ”ondskans axelmakter” – understryker den höga kostnaden som partiet på sikt kommer tvingas betala till följd av en svuren trohet till Donald Trump. Och på köpet ex-presidentens svansrörelser.

”Ett parti behöver breda koalitioner för att vinna val konsekvent. Ett parti som fortsätter alienera stora väljarskaror genom att nominera extremister, skurkar och konstiga typer är ett parti som abdikerar från att regera”, skriver David Frum i en artikel för The Atlantic.

LÄS ÄVEN:
Fox News rödlistas – ”uppnår inte grundläggande journalistisk standard”
Medier, krig och sanning
När Fox News skrev historia

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.