Ledare

Bristande verklighetsuppfattning hos kärnkraftsivrarna

Allting ska gå med elektricitet i framtiden, säger de. Från kärnkraft. Den frenetiska kärnkraftspropagandan säger det mesta om vår bävan för att behöva göra en omställning på riktigt. Från ständig ekonomisk tillväxt till att rätta mun efter matsäcken för att alla ska kunna leva goda liv utan att sätta framtiden i gungning.

Framtiden är i och för sig redan i gungning. Jag vet unga föräldrar som tänker att det här är sista chansen att ge ungarna naturupplevelser när de tar med dem ut och tältar i skogen. Medan föräldrar i andra delar av världen tar barnen med sig från sönderbrända marker till någonstans där man fortfarande kan leva.

Men vår valrörelse
handlar om att ignorera verkligheten och invagga oss i business as usual. Vi ska inte behöva ändra något. När nu Vladimir Putin tjyvhåller på fossilbränslena kan man tala lite om omställning för att få tyst på miljömupparna – men det betyder bara att allting ska gå med elektricitet.

På tal om Putin kom en delegation från IAEA till Europas största kärnkraftverk, Zaporizjzja, i torsdags. De skulle bedöma situationen där eftersom rysk militär skjuter sönder kärnkraftverket mer och mer. De kom för att stanna över helgen, men kom fram till att de behövs där, så två inspektörer stannar kvar ”så att omvärlden kan ha kontinuerlig uppsikt i hopp om att krigföringen inte utlöser en nukleär katastrof” skriver Ny teknik.

Att samtidigt planera för mer kärnkraft i Sverige tyder på så stora hål i verklighetsuppfattningen att det är svårt att greppa. Här står Sverige berett att sälja ut mänskliga rättigheter och asylrätt för att få vara med i Nato – av rädsla för att det kan bli krig här också. Men bygga kärnkraftverk ska vi.

Kanske kan partierna
stanna upp och tänka till lite efter valet, när politiken är lite, lite mindre inriktad på falukorv och populism. En del av dem i alla fall. För det som pågår är självdestruktivt.

IFS – Invandrare för svenskar på SVT – ett frågesportprogram som med ett soligt leende säkert retar fascister till vansinne.

Tumme ner:

Oviljan att se längre än den egna generationens näsor räcker.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.