Nyheter

Klimataktivister limmade fast sig i parlamentet

Klimatprotest av Extinction Rebellion i det brittiska parlamentet på fredagen.

Klimataktivister från Extinction Rebellion tog sig på fredagen in i det brittiska parlamentets underhus, klistrade fast sig i talmannens stol och krävde att en medborgarförsamling för klimatet upprättas. Samtidigt kedjade andra aktivister fast sig i räcken utanför parlamentsbyggnaden i Westminster i London, rapporterar Sky News.

STORBRITANNIEN | – Vi befinner oss i kris. Och det som sker i den här kammaren varje dag är ett skämt på vår bekostnad. Vi har inte råd att fortsätta på det här sättet, sade aktivisterna i ett tal inne i parlamentet och fortsatte:

– Det är möjligt att agera för klimatet och kostnader på ett sätt som är rättvist och som stöttar alla.

På Twitter skriver Extinction Rebellion att en medborgarförsamling för klimatet är nödvändig för att bryta igenom ”korruptionen i Westminster”.

Enligt gruppen tog aktivisterna sig in i kammaren genom en guidad tur. ”Omkring 50 personer begick ickevåldslig aktion” skriver Extinction Rebellion på sin hemsida.

Vill ”uppgradera” det politiska systemet

Aktionen äger rum bara dagar innan Storbritanniens nya premiärminister utses – Boris Johnsons efterträdare ska bekräftas under måndagen.

Mycket pekar på att det blir utrikesminister Liz Truss som tar över det konservativa partiets ledarskap och premiärministerrollen, men hon utmanas av den tidigare finansministern Rishi Sunak.

Det faktum att det är omkring 160 000 medlemmar i det konservativa partiet – motsvarande blott 0,3 procent av den brittiska väljarkåren – som väljer Johnsons efterträdare, och därmed även premiärministern, är något som kritiseras av Extinction Rebellion: ”Det finns ett akut behov av att uppgradera vårt politiska system för att tillåta större representation och ge vanligt folk något att säga till om över de kriser vi står inför”, skriver gruppen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.