Prenumerera

Logga in

Nyheter

Politiska fångar visas upp i auktoritärt Nicaragua

Regeringskritiska protester i Managua, Nicaragua, i maj 2019 för att kräva frigivandet av politiska fångar.

Dömda ex-ministrar, studentledare och näringslivsledare har visats upp för allmän beskådan i Nicaragua – ett tilltag som fördöms av människorättsgrupper som ett ”övergrepp”. Flera fångar visades upp på bilder i samband med domstolsförhandlingar i förra veckan – en av dessa var Dora María Téllez, legendarisk sandinistledare i befrielsekampen mot Somozadiktaturen och hälsominister under president Daniel Ortega 1979–1990.

NICARAGUA | Efter mer än 400 dagar i total isolering har den nicaraguanska regimen – kontrollerad av president Daniel Ortega och vicepresident Rosario Murillo, på köpet även äkta makar – gläntat på dörren till det ökända fängelset ”El Chipote”.

Innanför dess väggar hålls över hundra politiska fångar, varav merparten greps i samband med protester mot ett kritiserat val 2021, på behörigt avstånd från allmänheten. Bland de uppradade fångarna finns ex-ministrar, näringslivsledare och studentledare.

Enligt de bilder som cirkulerar i en rad spanskspråkiga medier – däribland El País – uppvisar flera av Nicaraguas mest prominenta politiska fångar tecken på att ha farit illa till följd av en långvarig tillvaro i isolering utan adekvat utevistelse.

”Parad av politiska fångar”

Nicaraguas människorättscenter (Cenidh) uttrycker stark kritik mot regimens ”parad av politiska fångar” och understryker att det är ännu ett i raden av övergrepp riktat inte bara mot fångarna, utan även deras anhöriga.

”De flesta fångarnas blekhet och undernäring är uppenbar och vissa – som den mytomspunna före detta sandinistgerillaledaren Dora María Téllez – besvärades av ljuset eftersom de hade varit instängda i mörker i över ett år”, rapporterar El País.

Dora María Téllez är en nicaraguansk historiker som inför sandinistrevolutionen gick under namnet ”Comandante Dos” och som sedermera ingick i Daniel Ortegas regering, bland annat som hälsominister.

Lämnade Ortegas sandiniströrelse

Tillsammans med en rad prominenta sandinister, däribland befrielseteologen och den tidigare kulturministern Ernesto Cardenal, lämnade Téllez sandiniströrelsen i protest mot Daniel Ortegas auktoritära ledarstil.

Hon bildade istället en reforminriktad rörelse som också den lånade namnet från bondeledaren Augusto Sandino som 1934 mördades av Anastasio Somoza.

2021 arresterades Téllez i samband med protester mot valet som underkändes av bland andra EU, USA och Organisationen för Amerikas Stater (OAS) och dömdes i början av året till 15 års fängelse för konspiration, terrorism och för att ha brutit mot Nicaraguas politiska konstitution och suveränitet.

Biskopen som kritiserar regimen

Samtidigt som politiska fångar visades upp i fängelset El Chipote hölls en av president Ortegas främsta kritiker under husarrest. Biskopen Rolando Álvarez har i samband med predikningar i skarpa ordalag kritiserat polisens brutala hantering av demonstranter, något som har lett till jämförelser med El Salvadors ärkebiskop Sergio Romero som mördades av militärjuntan 1980.

Rolando Álvarez husarrest motiveras som en aktion för att ”stabilisera ordningen”. Men kritiker menar att Ortegaadministrationens hårda tag mot biskopen i själva verket är en hämnd för att Álvarez upplät sängplatser åt demonstranter i samband med valprotesterna 2018.

– Generalsekreteraren är väldigt orolig över den genomgripande nedstängningen av det civila utrymmet i Nicaragua, säger Farhan Haq, talesperson för FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, i ett uttalande.

170 politiska fångar

I en rapport framtagen av lokala människorättsorganisationer uppges 170 fångar i Nicaraguas fängelser vara regeringskritiker, något som vittnar om snabb nedmontering av det demokratiska samtalet och en regims tappade tålamod med kritiker.

I mars tidigare i år avled Hugo Torres i fångenskap. Han var liksom Dora María Téllez tidigare högt uppsatt militär ledare inom den sandiniströrelse som slogs mot Somozadiktaturen – och en del av den riskfyllda operation som befriade Daniel Ortega ur den USA-stödda militärdiktaturens händer.

Senare hamnade Hugo Torres själv i onåd med president Ortega och kallade denne för diktator.

Bristfällig sjukvård

Den 73-årige pensionerade generalen greps 2021 och anklagades liksom många andra för ”konspiration för att underminera den nationella integriteten”.

Hans fängslande fördömdes av såväl FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michele Bachelet, som av lokala människorättsgrupper som inhuman och rättslös. Många bedömare har lyft frågan om fångarnas rätt – men bristfälliga – tillgång till sjukvård och mediciner.

”Han är den förste regeringskritikern som arresterades 2021 att dö i fångenskap, men sannerligen inte den sista att vänta sig att falla offer för försämrade hälsoförhållanden””, skrev Juan Pappier, senior forskare vid Human Rights Watchs Amerikakontor, i en analys för El País i samband med Hugo Torres död.

* * *
LÄS ÄVEN
Nicaragua på tröskeln till diktaturens återvändsgränd
Sanktioner mot Ryssland slår hårt – mot Nicaragua
USA-Latinamerika-toppmöte splittrat av bojkott och migrantkaravaner

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.