Nyheter

Shireen Abu Akleh och Carlos Dada årets pressfrihetshjältar

PRESSFRIHET | I år tilldelas två personer World Press Freedom Hero-priset: den framlidna palestinska Al Jazeera-reportern Shireen Abu Akleh, som sannolikt sköts ihjäl av en israelisk soldat på Västbanken den 11 maj i år, och Carlos Dada, grundare av och chefredaktör till, den salvadoranska tidningen El Faro.

Shireen Abu Akleh uppmärksammas postumt för att hon i sin yrkesroll ”inspirerade miljoner i arabvärlden med sin professionalism och hängivenhet i jakten på sanningen”.

Carlos Dada agerar i ett alltmer syrefattigt medieklimat i El Salvador där president Nayib Bukele aktivt har strypt pressfriheten genom att bland annat instifta lagar som försvårar mediers arbete.

El Faro har sedan grundandet 1998 fungerat som en garant för grävande och informativ journalistik kring korruption, maktmissbruk, migration och organiserad brottslighet i El Salvador och Centralamerika i stort, understryker prisorganisationerna i sin motivering:

”Dada har genom åren upplevt enorm press och otaliga hot till följd av sitt arbete. Noterbart är att El Salvadors nuvarande president Nayib Bukele på senare tid har ökat hoten mot Dada och El Faro”, skriver International Press Institute och International Media Support.

Pressfrihetspriset World Press Freedom Hero instiftades vid millenieskiftet av the International Press Institute och International Media Support.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.