Nyhetsquizz

Är du en felfinnare?

Foto:  Picryl/ TT, Feministiskt initiativ.

De rätta svaren hittar du nederst på sidan. Inte tjyvkika!

1. Den nuvarande ”saft- och bullepolitiken” innebär för mycket daltande med kriminella tycker Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, som nu vill döpa om Kriminalvården.
Till vad?

1 Tukthusbus
x Sinkabirummet
2 Straffverket
3 Kurragömmaverket
 

2. En av Floridas största egendomar ägs av tidigare presidenten Donald Trump. Det gäller en fastighet i Palm Beach och som av Trump kallas för Södra Vita huset. Vad är det riktiga namnet på den 5 810 kvadratmeter stora byggnaden där FBI nyligen genomförde en razzia?

1   Mar-a-lago
x  Den-e-la-go
2  Var-e-mitt-lego


3. Gudrun Schyman, före detta partiledare för Vänsterpartiet mellan åren 1993-2003, sedermera talesperson för Feministiskt initiativ mellan åren 2005-2022, förutom ett litet uppehåll 2011-2013, lämnade i mars 2022 Feministiskt initiativ, som hade inlett uteslutningsförhandlingar mot henne då hon varit med och grundat ett nytt parti där hon nu står som etta på dess riksdagslista.
Vad heter detta parti?

1 Kvinnokraft
x Klimatalliansen
2 Feministisk vänster

4. Trots att hälften av mänskligheten går igenom klimakteriet saknas det förståelse på många arbetsplatser. Men på vissa brittiska arbetsplatser finns det nu sedan en tid tillbaka en policy för att stödja den som drabbas av klimakteriebesvär. Vad kallas den period då vallningar, humörsvängningar, sömnproblem och andra symtom kan uppstå?

1 oligomenorré
x menopaus
2 mastodyni
3 perimenopaus

5. Världens hittills största kända bakterie har påträffats i ett träsk i karibiska Guadeloupe och slår forskare och allmänhet med häpnad. Organismen, som har fått namnet Thiomargarita magnifica är uppskattningsvis 50 gånger större än alla hittills dokumenterade stora bakterier. Hur stor är då bakterien egentligen?

1  som ett knappnålshuvud
x som en ögonfrans
2  som en groda

6. En ny studie vid Queen Mary University of London drar slutsatsen att bin kan känna smärta. Tidigare forskning kring honungsbin och humlor visar att de inte bara är intelligenta, utan även att de begriper enkel matematik och kan skilja mellan olika sorters ansikten tillhörande bin och människor. Vilken känsla visar studien att bin upplever när de fastnar i spindelväv?

1  depression
x  ilska
2  rädsla

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.