Nyheter

Intern kritik mot Kreml växer

Ramzan Kadyrov, ledare över den autonoma ryska regionen Tjetjenien, anser att den ryska reträtten i Ukraina ökar trycket på Kreml att förklara sig.

Ukraina uppges ha återtagit kontrollen över stora områden i nordost som varit under rysk kontroll sedan i våras. Det har gjort att kritiken mot den ryska ledningen ökar – inifrån de egna leden.

RYSSLAND | Den ukrainska motoffensiven uppges göra allt större framsteg, men det är ännu oklart i vilken utsträckning.

Kiev uppger på söndagen – på dagen 200 dagar efter den ryska invasionen – att landets styrkor fortfarande strider för att ta kontroll över städer och byar runt strategiskt viktiga Izium.

”Befrielsen av samhällen i distrikten Kupjansk och Izium i Charkivregionen pågår fortsatt”, heter det.

Enligt en ukrainsk general har Ukraina återtagit mer än 3 000 kvadratkilometer från ryska trupper och närmar sig den ryska gränsen.
Ryssland har medgett att man ”omgrupperat” sina styrkor från staden Izium där omkring 12 000 personer nu bor.

Det brittiska försvarsdepartementet bekräftar i en analys på söndagsmorgonen ”stora ukrainska framryckningar” i Charkivregionen, men påpekar också att de till viss del beror på att Ryssland dragit tillbaka trupper från området.

Intern kritik växer

Ramzan Kadyrov, ledare över den autonoma ryska regionen Tjetjenien, anser att den ryska reträtten i Ukraina ökar trycket på Kreml att förklara sig. Det säger han i ett röstmeddelande på Telegram, rapporterar The New York Times.

”Om inga förändringar görs i dag eller i morgon i strategin för den militära specialoperationen, skulle jag behöva prata med ledarskapet inom försvarsdepartementet för att förklara hur situationen verkligen är”, säger Kadyrov till sina 2,4 miljoner följare på Telegram.

Förbud har införts i Ryssland att kalla invasionen av Ukraina för ett krig – det benämns i stället som en militär specialoperation.

Invigde pariserhjul

I Moskva märktes det inte mycket av några motgångar i kriget på lördagen. President Vladimir Putin var med på videolänk när ett nytt, 140 meter högt pariserhjul invigdes i Zarjadjeparken.

Det är väldigt viktigt att folk har möjlighet att ta det lugnt med sin familj och sina vänner, sade presidenten enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.
Lördagen avslutades med ett stort fyrverkeri på himlen ovanför Kreml.

Sista reaktorn stängd

I den södra delen av Ukraina uppger landets statliga energibolag Energoatom att den sjätte och sista reaktorn vid Zaporizjzjas kärnkraftverk nu är nedstängd efter att kärnkraftverket återkopplats till elnätet. Det Internationella atomenergiorganet IAEA bekräftar uppgifterna.

Det kopplades bort från nätet efter att artilleribeskjutningar skett i området, strider som Ryssland och Ukraina anklagar varandra för att ligga bakom. IAEA har varnat för en ohållbar situation och meddelat att akuta åtgärder krävdes.

Efter bortkopplingen sattes kärnkraftverket i ett ”isolerat läge” där ström genererades i reaktorn för att kunna upprätthålla de nödvändiga kylningssystemen. När det återkopplats till elnätet kunde reaktorn sedan stängas av.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.