Nyheter

Nytt knivmord skakar Brasiliens valrörelse

Anhängare till president Jair Bolsonaro med en kista med bilder på domare i Högsta domstolen som stöder tidigare presidenten Luiz Inacio Lula da Silva.

En anhängare av Brasiliens auktoritäre president Jair Bolsonaro knivhögg en anhängare till vänsterkandidaten Luiz Ignacio Lula da Silva till döds i delstaten Mato Grosso, rapporterar bland annat Folha de São Paulo.

BRASILIEN | Mannen ifråga var 42-årige Benedito Cardoso dos Santos och hans baneman var en 24-årig man som har erkänt mordet och anhållits i väntan på rättslig prövning. Dådet inträffade bara dagar efter att Brasilien firade sin 200-årsdag som självständig nation den 7 september.

Mordet är också det andra på personer knutna till Lula da Silvas arbetarparti och är det senaste i raden av våldsdåd som kommit att prägla Brasiliens valrörelse. Lula da Silva – som tillsammans med Bolsonaro väntas ställas mot varandra i en andra avgörande valomgång i oktober – önskar se en oberoende juridisk granskning kring huruvida attacker ”har beordrats, guidats eller är en del av en politisk strategi”.

– Ett klimat av hat präglar valrörelsen och det är fullkomligt onormalt, sa Lula da Silva i samband med ett tal kort efter mordet på Benedito Cardoso dos Santos, rapporterar The Guardian.

Lula da Silva är inte ensam om att se med oro på den politiska utvecklingen i Brasilien – även människorättsrörelsen Human Rights Watch som redan i juli uppmanade samtliga politiska ledare och presidentkandidater att respektera och verka för mänskliga rättigheter.

”Brasilianare förtjänar fredliga val och borde vara förmögna att engagera sig i politiska diskussioner utan fruktan för våld eller vedergällningar på grund av sina åsikter”, skrev Juanita Goebertus Estrada.

* * *
LÄS ÄVEN:
Politisk våldsvåg i Latinamerika
Brasiliens valrörelse sparkar igång – med våld och trots
Hot, mord, tystnad – jaktsäsong på Honduras miljöjournalister

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.