Nyheter

Svält står för Somalias dörr

Maryan Madey håller sin undernärda dotter Deka Ali i ett läger i utkanten av Mogadishu, Somalia lördagen den 3 september 2022.

Omvärlden står vid sidan om och låter Somalia falla rakt i gapet på en svältkatastrof, varnar FN. En miljon människor har tvingats lämna sina hem och åkrar för en desperat jakt efter mat och vatten.

SOMALIA | Det handlar om över sju miljoner människor – det vill säga nära hälften av Somalias befolkning – som i skrivande stund upplever akut matbehov i det östafrikanska landet.

Ett av fem barn tros lida av dödlig undernäring lagom till oktober om inte omvärlden ingriper med undsättande biståndspaket eftersom Somalia drabbats hårt av felslagna skördar och den värsta torkan på över 40 år.

– Jag har chockats in i märgen de senaste dagarna vid åsynen av den smärta och det lidande som vi möter bland så många somalier, sa Martin Griffiths, chef för FN:s humanitära insatser, under en presskonferens i landets huvudstad Mogadishu, rapporterar bland andra The Washington Post.

Även invånare i huvudstaden upplever akut vattenbrist och runtom i Somalia har en miljon människor tvingats överge de drabbade områdena och vandrar genom en nöddrabbad landsbygd utan väntande hjälp i horisonten.

Sorgerna och desperationen vet på sina håll runtom i Somalia inga gränser, menar Daud Jiran, chef för Mercy Corps somaliakontor:

– Vi har begravt bebisar och sett mödrar gråta eftersom de inte vet vilken mat de kan förse sina barn med, säger Daud Jiran till The Washington Post.

Torkan och de felslagna skördar har slagit undan benen för miljontals människors levebröd och enligt Martin Griffiths råder det ingen tvekan om att ”svält står för dörren”:

”Vi befinner oss i elfte timmen för att undvika en fullfjädrad katastrof i Somalia”, varnar Martin Griffiths i ett skriftligt uttalande.

* * *
LÄS ÄVEN:
En miljon människor på flykt i Somalia
Somalia: Nygammal president vinner segdraget val
Brittiska regeringen stämd för gasprojekt i Moçambique

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.