Nyheter

Tortyr, dödsfall och upptrappat våld i Västpapua

Bruno Anonim Kimkos begravningsceremoni.

Under de senaste månaderna har det dödliga våldet skördat civila offer i konfliktens Västpapua samtidigt som spänningarna ökar mellan självständighetsförespråkande lokalbor och indonesiska säkerhetsstyrkor.

VÄSTPAPUA | Enligt uppgifter till Tidningen Global har indonesisk militär gjort sig skyldig till tortyr av två civila – Bruno Anonim Kimko och Yohanes Kanggum – i regionen Mappi i södra Västpapua.

Tortyren ska ha ägt rum i slutet av augusti och skett i anslutning till ett gripande efter ett bråk.

De båda männen fördes efter gripandet av militärer till en militärutpost där de utsattes för kraftigt våld. Männen lämnades därefter i en häktescell utan att få sina skador undersökta av läkare.

Hyschpengar för begravningskostnader

När anhöriga kallades till militärutposten fick de veta att en av männen – Bruno Anonim Kimko – hade påträffats död samma morgon. Anhöriga ska i samma veva också ha blivit erbjudna pengar för att täcka begravningskostnader i utbyte mot att inte rapportera fallet.

– Det är regelrätta hysch-hysch-pengar, men de behövs egentligen inte eftersom alla vet att en anmälan inte leder någonstans, säger en initierad källa till Tidningen Global.

Enligt människorättsgruppen Human Rights Monitor handlar det om pengar från ”sociala stabilitetsfonder”, vilket är medel som den indonesiska staten delat ut till den militära avdelningen i Mappiregionen.

”Together We Can”

Den tjänstgörande militärenheten i Mappi är infanteribataljonen Yonif Raider 600 Modang och förflyttades från östra Kalimantan i maj 2022 för att bistå i bekämpningen av det väpnade västpapuanska motståndet mot det indonesiska styret.

Flera av soldaterna som tjänstgör för infanteribataljonen har tränats av amerikansk armé och deltog bland annat i 2021 års upplaga av militärövningen Garuda Shield.

Där tränade tusentals amerikanska och indonesiska soldater antiterror- och antigerillabekämpning under parollen ”Together We Can” – ”Tillsammans kan vi”.

Dödligt våld i Timika

Dödsfallen i Mappiregionen är emellertid inte de enda som ägt rum i Västpapua under den senaste tiden. Även i Timika, en stad koncentrerad till Freeportgruvan, påträffades den 26 augusti fyra döda kroppar i Pigapufloden.

De döda var samtliga män – Irian Nirigi, Arnold Lokbere, Atis Tini, och Kelemanus Nirigi – och knutna till lokala påtryckningsgrupper för mänskliga rättigheter och västpapuanskt självbestämmande. Kropparna påträffades styckade och stoppade i säckar fyllda med stenar för att lättare sjunka till flodbottnen.

Indonesiska myndigheter har anklagat de mördade männen för att ha förberett ”ett vapenköp”.

Gripna – i känsligt läge

I slutet av augusti greps sex personer tillhörande de indonesiska elitstyrkorna misstänkta för inblandning i dödsfallen och för att ha förstört bevismaterial, i form av en röd Toyota.

Gripande av personer tillhörande den indonesiska militären hör inte till vanligheterna när det gäller civila dödsfall i Västpapua, men välkomnas icke desto mindre av bland annat Human Rights Watch som också understryker att morden på de fyra männen utanför Timika äger rum i ett läge då spänningarna ökar mellan västpapuaner och indonesiska säkerhetsstyrkor:

”Våldsincidenter blir alltmer frekventa och dödliga”, konstaterar Human Rights Watch i ett uttalande.

* * *
LÄS ÄVEN:
”Totalkrig” nära i Västpapua
Gruvplaner i krigets Västpapua ”ett katastrofrecept”
GLOBAL AVSLÖJAR | Första AP-fonden ovetande om MR-brott vid gruvprojekt i Västpapua

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.