Nyheter

FN: Utsläppen större än innan pandemin

Bekämpning av skogsbränder som rasar i sydvästra Frankrike samtidigt som rekordtemperaturer uppmätts.

Utsläppen och koncentrationen av växthusgaser ökar, enligt en FN-rapport.
Samtidigt behöver ländernas klimatambitioner vara sju gånger så höga jämfört med vad de är i dag, för att Parisavtalets 1,5-gradersmål ska kunna nås.

KLIMAT | FN:s meteorologiska organisation (WMO) varnar för att katastrofer kommer att bli allt vanligare, om världen misslyckas med att minska koldioxidutsläppen i linje med vad forskningen visar behövs för att hindra de värsta effekterna av den globala uppvärmningen.

– Översvämningar, torka, värmeböljor, extrema stormar och skogsbränder blir allt värre, säger FN-chefen António Guterres.

– Det finns inget naturligt med den nya omfattningen av dessa katastrofer. De är priset för mänsklighetens beroende av fossila bränslen.

Coronapandemin ledde till den största minskningen i koldioxidutsläpp som registrerats. Men nu är utsläppen större än vad de var före pandemin.

Trots mer än tre decennier av FN-ledda förhandlingar finns det få tecken på att Parisavtalets mål om begränsa uppvärmningen till helst 1,5 grader kommer att hållas.

Ländernas ambitioner för 2030 måste vara fyra gånger så höga som i dag för att uppvärmningen ska begränsas till två grader, och sju gånger så höga för att den ska begränsas till 1,5 grader.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.