Nyheter

Nya strider mellan Armenien och Azerbajdzjan

Den här bilden tagen från en YouTube-film som släpptes av det armeniska försvarsministeriet tisdagen den 13 september 2022, visar azerbajdzjanska militärer som korsar den armenisk-azerbajdzjanska gränsen och närmar sig de armeniska positionerna.

ARMENIEN/AZERBAJDZJAN | Nya strider rapporteras ha brutit ut med anledning av dispyten om territoriet Nagorno-Karabach, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Under 2020 återtog Azerbajdzjan kontroll över territoriet efter sex veckors intensiva stridigheter med Armenien.

Enligt Azerbajdzjans regering har Armenien förberett sitt återintåg i Nagorno-Karabach genom en längre tids underrättelseverksamhet längs med gränsen som den armeniska armén även ska ha minerat, rapporterar Reuters.

Enligt ryska medieuppgifter ska den armeniska regeringen använda de pågående stridigheterna för att försöka få med sig det ryskledda säkerhetsblocket, CSTO, som Armenien men inte Azerbajdzjan är medlem i. Men huruvida Ryssland politiskt eller militärt skulle prioritera Nagorno-Karabach i ett läge när kriget i Ukraina är inne i ett känsligt skede är emellertid högst oklart.

Konflikten om Nagorno-Karabach bröt ut under 1980-talet när båda länder tillhörde Sovjetunionen och då Armenien tillskansade sig portioner av territoriet som länge varit erkänt som en del av Azerbajdzjan, men med en stor armenisk befolkningsandel.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.