Nyheter

Ryssland höll också val – utan överraskningar

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj sitter i en straffkoloni i Kovrov.

Även Ryssland höll ett slags val i helgen.
Inga av de kandidater som hade släppts fram i de större regionvalen kunde rucka på Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland.

RYSSLAND | De sittande guvernörerna får sitta kvar i oblasterna (länen) Jaroslavl, Kaliningrad, Kirov, Novgorod, Rjazan, Saratov, Sverdlovsk, Tambov, Tomsk och Vladimir. I delrepublikerna Burjatien, Karelen, Marij El och Udmurtien får de högsta ledarna också fortsätta.

Enade Ryssland blir också klart störst i de regionala dumorna i Krasnodar, Nordossetien-Alanien, Penza, Sachalin, Saratov och Udmurtien.
I de allra flesta fall tillhör de valda ledarna Enade Ryssland. I några fall är det på pappret partilösa kandidater som sedan tidigare har tillförordnats av Kreml.

Godkänd opposition

Totalt hölls det fler än 4 700 val, från mindre nämnder på lokal nivå till regionstyren, från fredag till söndag.

Oppositionen i Ryssland är sedan länge näst intill helt satt ur spel, många grips och förföljs, och endast partier och kandidater som har godkänts av de hårt styrda myndigheterna får delta. Till det kommer också det faktum att det är straffbart att kritisera det pågående kriget i Ukraina, eller benämna det som ett krig.

Lokalval som hölls i Moskva var de enda där den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs rörelse var aktiv inom. Rörelsen arbetar för att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater som ligger bäst till för att besegra Enade Ryssland i varje enmansvalkrets.

Myndigheterna hade dock blockerat rörelsens hemsida inför valet, rapporterar oberoende medier.

Enade Rysslands kandidater vann sedan fler än 1 100 av de totalt 1 417 nämndplatserna i Moskva.

Putin rekommenderar nätet

President Vladimir Putin röstade själv i lokalvalen i Moskva och han lät via Kremls hemsida rekommendera att rösta via nätet.

Putins talesperson Dmitrij Peskov säger att de presenterade valresultaten ”tveklöst” visar att allmänheten står bakom den så kallade specialoperationen i Ukraina.

– Det här tyder på en hög nivå av stöd för såväl den sittande presidenten som de beslut han fattar, säger Peskov.

De officiella resultaten kommer att tillkännages i sin helhet på torsdag, enligt valmyndigheten. Enligt myndigheten och Kreml tycks allt ha gått som planerat, men oberoende källor visar på sprickor i den fasaden.

Enligt människorättsorganisationen OVD-Info greps åtminstone 30 personer i samband med valen, varav nio var kandidater.

Där valmyndigheten fann totalt 93 misstänkta regelöverträdelser samlade den oberoende observatörsgruppen Golos fler än 1 700 larmrapporter om problem som omgärdat valen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.