Nyheter

Fängelse för man med koppling till journalistmord

Väggmålning över Lyra McKee i Belfast.

En 29-årig man har dömts till sju års fängelse för innehav av den pistol som polis tror användes då journalisten Lyra McKee dödades i Derry i Nordirland i april 2019. Än har ingen dömts för mordet och Lyra McKees syster uppmanar lokalsamhället att hjälpa polisen att lösa fallet, rapporterar BBC.

NORDIRLAND | Niall Sheerin har erkänt att han hade pistolen i fråga i sin ägo under den tidsperiod som journalisten Lyra McKee sköts ihjäl när hon bevakade kravaller i Derry den 18 april 2019. Domaren sade under rättegången att han anser att Sheerin är medlem i ett ”allvarligt terroristgäng som utgjorde ett hot mot allmänheten”, skriver BBC.

Niall Sheerin har tidigare beskrivits som en relativt högt uppsatt person inom den paramilitära republikanska dissidentgruppen the New IRA – den grupp som har erkänt att man låg bakom dödsskjutningen av Lyra McKee.

Niall Sheerin döms inte för delaktighet i själva mordet då domaren anser att det inte har kunnat bevisas att mannen har känt till hur vapnet har använts. Vapnet hittades för två år sedan och kopplas till fem olika skjutningar i Derry, inklusive det skott som dödade Lyra McKee.

Lyra McKees syster Nichola McKee-Corner välkomnar domen men betonar att mycket återstår för att rättvisa skipas:

– Nu får historien om pistolen ett slut men historien om skytten fortsätter, säger hon till BBC och uppmanar skytten att överlämna sig själv till polisen, men då det inte är troligt att så kommer att ske uppmanar hon lokalsamhället att hjälpa polisen med information om vem som avlossade det dödliga skottet:

– Rättvisa är inte något som bara ligger hos polisen – rättvisa är hela samhällets angelägenhet, säger Nichola McKee-Corner.

Mordet på Lyra McKee – vars journalistiska arbete hade hyllats som representantativt för en ny generation nordirländare som inte var präglade av sekterism – väckte stor ilska både i Nordirland och i republiken Irland. Vänner till henne protesterade utanför vänsterpartiet Saoradhs kontor genom att göra röda handavtryck på byggnaden – Saoradh har nära kopplingar med the New IRA.

The New IRA är en sammanslagning av flera dissidentgrupper på den republikanska sidan som bland annat motsätter sig Nordirlands fredsavtal, Långfredagsavtalet från 1998. Gruppen har genomfört flera mord och bombattentat. Bland annat sköts kriminalvårdaren David Black ihjäl på väg till sitt arbete 2012, och 2016 dödades kriminalvårdaren Adrian Ismay av en bilbomb.

* * *
LÄS MER
Åtal för journalistmord i Derry
Fyra gripna i samband med journalistmord på Nordirland
Mordåtalad frisläppt mot borgen

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.