Prenumerera

Logga in

Nyheter

Erdogan: Sverige en vagga för terrorism

"Sverige har varit en vagga för terrorism.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fortsätter att kritisera Sverige.
– Sverige har varit en vagga för terrorism, säger han i en amerikansk tv-intervju.

TURKIET | Det är amerikanska public service, PBS, som intervjuat Erdogan, som för närvarande är i FN:s generalförsamling i New York.

Erdogan får frågan om Sverige och Finland och Turkiet kommit närmare en uppgörelse, och om Turkiet är berett att permanent blockera Sveriges och Finlands inträde i Nato, om man inte kommer överens.

"En vagga för terrorism"

Den turkiske presidenten svarar inte på frågorna. I stället upprepar han kritiken mot Sverige.

– Sverige har varit en vagga för terrorism. Och terroristerna har infiltrerat hela vägen in i deras parlament, säger Erdogan.

Han fortsätter att kritisera Sverige för att ”terrorister får demonstrera i Stockholm”.

– I Finland, å andra sidan, är de inte som i Sverige. De är lite lugnare och de har mer kontroll över utvecklingen. Men Sverige är inte så. De använder alltid vissa skäl. De använder alltid vissa ursäkter. De pratar alltid om konstitutionen. Och som konstitutionens rådande princip värdesätter de yttrandefriheten, säger Erdogan och fortsätter:

– Och i gengäld säger jag att terrorism inte har något med yttrandefriheten att göra. Och det turkiska parlamentet är den slutliga beslutsfattaren.

Klartecken från andra länder

Samtidigt får Sveriges och Finlands inträde i militäralliansen i stadig takt godkänt från andra Natoländer. Efter klartecken från Portugal och Grekland i förra veckan står Spanien nu på tur med en omröstning i överhuset på tisdagen, följt av Slovakien, där parlamentet behandlar frågan om en vecka.

Därefter återstår bara att få godkänt från Ungern och just Turkiet. Båda länder som Sverige haft tämligen gnisslande relationer med under senare år.

Ungerns justitieminister Judit Varga lovar dock att en ungersk ratificering inte ska bli något problem, även om inget färdigt datum för behandlingen är satt.

– Det står på parlamentets agenda. Det handlar bara om tajmning. Men lita på mig: Ungern är med och stöder fullständigt ett inträde, säger Varga på väg in till ett EU-möte i Bryssel på tisdagen.

Godkännande krävs från alla Natos 30 medlemsländer innan Sverige och Finland kan släppas in.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.