I den tadzjikiska autonoma regionen Gorno-Badachsjan, som angränsar till norra Afghanistan och kinesiska Xinjiangprovinsen, har rättegångar inletts mot oberoende journalister och människorättsaktivister som försökt samla information eller uppdatera omvärlden om myndigheters repression mot en social resning som lika mycket bottnar i historisk träta som i desperationen som följt i spåren av höjda levnadskostnader.
TADZJIKISTAN | Samtidigt som gränskonflikten mellan Tadzjikistan och Kirgizistan trappas upp stänger tadzjikiska myndigheter dörren för omvärlden till den autonoma regionen Gorno-Badachsjan i de svåråtkomliga Pamirbergen (se Tidningen Global #414).
Den senaste i raden att gripas – och inte den första med hjälp av ryska myndigheter – är den pamiriske bloggaren Komyor Mirzoev som arresterades i Moskva och nu riskerar att utlämnas till Tadzjikistan där han tros ställas inför rätta för ”samröre” med ”extremiströrelser”.
Avrättningar och internetblackouts
Stängda rättegångar har redan inletts mot en rad lokala människorättsförsvarare och oberoende journalister som samlat information och rapporterat om myndigheters utomrättsliga avrättningar, internetblackouts, tortyr, försvinnanden och fängslanden av demonstranter som protesterat mot höjda levnadskostnader och brist på demokratiska rättigheter.
Journalister, bloggare och aktivister har åtalats för att ha publicerat offentliga kommentarer till artiklar på nätet, summerar Maryna Zastavna, människorättskommunikatör vid belgiskbaserade International Partnership for Human Rights, i en lägesrapport:
”Läsare har förhörts eller arresterats för att de ’gillat’ eller ’skickat vidare’ information på sociala medier”, skriver Maryna Zastavna.
Bestämda utfall
Även Human Rights Watch fördömer rättsprocesserna som ett slags politisk teater där utfallet redan är bestämt:
– De tadzjikiska domstolarna har blivit ett löpande band till långa fängelsestraff utan vederbörlig rättegång för någon som är kopplad till majprotesterna, säger Syinat Sultanalieva, researcher vid Human Rights Watchs centralasienkontor i ett uttalande.
Sedan 2015 och den senaste väpnade konflikten i det isolerade Gorno-Badachsjan har tadzjikiska myndigheter inte bara förbjudit regionens starka islamistiska parti – utan även ”extremist”-stämplat allt ifrån politiska organisationer till sociala frustrationsyttranden.
Utbredd självcensur
Information om de pågående – och enligt bedömare rättsosäkra – rättsprocesserna mot människorättsaktivister och oberoende journalister är knapphändiga och sprids endast i slutna grupper via exempelvis Telegram.
Självcensuren är vida utbredd i Gorno-Badachsjan som ett resultat av myndigheters nitiska underrättelseverksamhet, understryker Maryna Zastavna:
”Journalister, bloggare, aktivister och offentliga personer har blivit utsatta för trollning och nätmobbning, vilket resulterat i självcensur”, skriver Maryna Zastavna.