Nyheter

Tusentals gripna i ryska protester

Polisen griper en demonstrant under en protest mot mobilisering i Moskva, Ryssland, onsdagen den 21 september 2022.

”Nej till krig” skanderas på gatorna i flera ryska städer. Samtidigt växer antalet demonstranter som rapporteras ha gripits av kravallpolis – hittills över 1 300 personer.

RYSSLAND | Trots att det i Ryssland är olagligt att protestera mot anfallskriget i Ukraina rapporterar människorättsorganisationen OVD-Info att ryska medborgare i nästan 40 ryska städer har tagit sig ut på gatorna för att demonstrera.

Utländska medier uppger att kravallpolis har gripit demonstranter i åtminstone Moskva och S:t Petersburg. Protestdeltagarna vill visa att de är mot den delmobilisering i Ukraina som den ryske presidenten Vladimir Putin tillkännagav på onsdagen.

Samtidigt uppger många att de känner rädsla.

– Jag kom ut till protesterna och planerade att delta, men det ser ut som att de redan har arresterat alla. Den här regimen har fördömt sig själv och förstör sin ungdom, säger 60-åriga Alexei som inte vill uppge sitt efternamn.

Ingen effekt

En annan demonstrant uppger att hen inte tror på att protesterna kommer ha någon effekt, men att det är en medborgerlig plikt att uttrycka sin ståndpunkt.

– Varför tjänar du Putin, en man som har suttit vid makten i 20 år!, skriker en ung demonstrant åt en polis.

Mobiliseringen inleds redan under onsdagen och innebär i ett första skede att 300 000 reservister kallas in. Samtidigt utlovas mer pengar till vapenindustrin.

”Tusentals ryska män – våra fäder, bröder och makar – kommer att kastas i krigets köttkvarn. Vad kommer de att dö för? Vad kommer mödrar och barn att gråta för?” skrev den oppositionella gruppen Vesna (Vår) tidigare i ett uttalande.

Hot om fängelsestraff

När protestuppmaningar började cirkulerade online varnade Moskvas åklagarmyndighet för att organisering eller deltagande i sådana kan leda till upp till 15 års fängelse.

Onsdagens protester var de första rikstäckande antikrigsprotesterna sedan Rysslands fullskaliga anfallskrig mot Ukraina inleddes i slutet av februari.
Den ryska aggressionen fördöms kraftigt av omvärlden.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.