Prenumerera

Logga in

Nyheter

Italien: Populism slutar alltid med katastrof

 Högernationalisten Giorgia Meloni går mot seger i det italienska valet.

Reaktionerna efter söndagens val i Italien, där ytterhögerpartiet Italiens bröder går mot seger med högernationalisten Giorgia Meloni i spetsen, är splittrade. Medan resultatet hyllas av Polen uttrycks oro i Spanien och Frankrike.

ITALIEN | ”Detta är osäkra tider och vid sådana tillfällen växer alltid populiströrelser, men det slutar alltid på samma sätt: i katastrof, eftersom de erbjuder enkla, kortsiktiga svar på mycket komplexa problem”, säger Spaniens utrikesminister José Manuel Albares om valresultatet.

Frankrike kommer att rikta särskild uppmärksamhet mot Italien angående aborträtten och andra mänskliga rättigheter med anledning av maktskiftet, säger premiärminister Élisabeth Borne till franska tv-kanalen BFM.

Meloni har sagt att hon vill upprätthålla Italiens nuvarande abortlagstiftning, som ger kvinnor rätt till abort men samtidigt tillåter att läkare vägrar att utföra dem. Oro har dock väckts sedan Meloni sagt att hon vill ”ge kvinnor som tror att abort är det enda valet möjligheten att ta ett annat beslut”.

I Polen är tonen annorlunda. Premiärminister Mateusz Morawiecki, från nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa, hyllar den italienska ytterhögerns väntade seger i ett inlägg på Facebook samt gratulerar Meloni på Twitter.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.